X
Annons
X

Edward Blom rasade mot glöggreglerna: "Det är krig"

EU:s nya regler om vilken dryck som får kallas glögg upprör. Mathistorikern Edward Blom tycker att det hela är ett bevis på EU-tjänstemännens okunskap och vill i värsta fall se en ”Swexit” om förslaget inte dras tillbaka.

– Det är som att EU tvingade oss att byta färgnyans på svenska flaggan, säger han till SvD.

undefined

Efter att den här texten publicerades har reglerna klargjorts. Det har framkommit att EU-reglerna är misstolkade och att spetsad glögg fortfarande godkänns som just glögg. Det är fullt tillåtet att spetsa starkvinsglögg med både rom, whisky och calvados.

– Hela regelverket kring detta med aromatiserade drycker handlar om att skydda det traditionella och att använda riktiga råvaror, man ska helt enkelt få den produkt man förväntar sig. En svensk vinglögg ska inte i huvudsak smaka till exempel hallon – istället går det då alldeles utmärkt att kalla det för hallonglögg, säger den före detta EU-parlametarikern Carl Schlyter som var med och förhandlade fram glöggreglerna till SvD.

I veckan kunde SvD berätta att den svenska glöggen omfattas av EU:s nya regelverk för aromatiserade viner. Det innebär att vinglögg endast får framställas på vin och vara smaksatt med i huvudsak nejlika och/eller kanel och ha en alkoholhalt på minst sju procent.

Annons
X

För starkvinsglöggen får alkohol tillsättas men bara om den är ett destillat på druvmust. Konsekvenserna av de nya reglerna är att till exempel Trestjärniga Blossaglöggen som är spetsad med rom eller whisky inte kan kallas glögg, eftersom alla drycker som inte följer reglerna inte får ha någon som helst glöggreferens på etiketten.

Systembolaget och andra nykterhetsivrare förvirrar dem.

I ett inlägg på Twitter skrev gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom angående om EU:s nya regler:

Varför är du upprörd över EU:s nya glöggregler?

– Jag är i grunden en mycket stark EU-vän, men det är sådant här som med tiden förstör EU så mycket att även jag kan komma till den punkt när jag inte längre tycker att samarbetet fungerar, skriver Edward Blom i ett mejl till SvD.

Han tycker att det hela är ett exempel på sådant som EU inte har med att göra.

– Förbjuda de kulturellt viktigaste, historiska juldryckerna att kallas det de alltid har kallats. Och klumpa ihop olika länders helt olika kryddade, varma drycker till en enda sak. Glögg är inte Glühwein, eller Vin Chaud eller Mulled Wine.

"Godast är om man sedan lägger en sockertopp ovanpå ett galler och tänder på så att sockret brinner och karamelliseras ner i glöggen", säger Edward Blom om sin favoritglögg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Är EU okunnigt om vad glögg traditionellt innehåller?

– Absolut. Men antagligen är det Systembolaget och andra nykterhetsivrare som förvirrar dem. Glögg ska innehålla vin och så mycket sprit att det går att antända, så att sockret kan smältas ner i lågorna. Man borde inte få kalla alkoholfria drycker glögg, eller drycker helt utan sprittillsats. Det är historiskt inkorrekt.

Spelar det verkligen någon roll om det står glögg på etiketten eller inte?

– Det spelar en enorm roll. Det är en av de drycker som har allra starkast känslomässig laddning för svenskar. Det är drycken till vår stora fest. Det är som om EU förbjöd oss att kalla midsommarstänger för midsommarstänger eller tvingade oss att byta färgnyans på svenska flaggan.

Alkoholfri dryck av glöggliknande karaktär.

Tycker du att glögg ska särskiljas från andra aromatiserade drycker i EU?

– Ja absolut, alla länders historiska drycker ska ha kvar sin egenart. Vill man ha ett övergripande begrepp måste det vara formulerat så att det verkligen täcker allt utan att någon ska behöva ändra på något.

Samtidigt tycker Edward Blom att det är bra att det finns vissa regler för vad som faktiskt får kallas för glögg.

– Men i sådant fall ska det vara en regel som stipulerar att glöggen måste göras på vin, vissa kryddor och sprit. Alkoholfri glögg är däremot en motsägelse, där kunde man kräva att det skulle stå ”alkoholfri dryck av glöggliknande karaktär” eller liknande.

Själv dricker han helst sin egentillverkade glögg.

– Jag gör den på egen essens (finsprit, kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor, pommerens, eventuellt lite muskotblomma). Sedan ett bra rödvin och slutligen rikligt med brännvin, konjak eller rom. Godast är om man sedan lägger en sockertopp ovanpå ett galler och tänder på så att sockret brinner och karamelliseras ner i glöggen. Själv intar jag inget socker utan gör min glögg med andra sötningsmedel, skriver han till SvD.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 2

"Godast är om man sedan lägger en sockertopp ovanpå ett galler och tänder på så att sockret brinner och karamelliseras ner i glöggen", säger Edward Blom om sin favoritglögg.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X