Edsbacka krog stänger

Den 27 februari 2010 kommer Edsbacka krog att stänga, en av Sveriges äldsta restauranger med anor från 1626. Det är också den första i Sverige med två stjärnor i Guide Michelin.

Under strecket
Publicerad
Edsbacka krog stänger

Edsbacka krog stänger

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN / LARS PEHRSON
Annons
Edsbacka krog stänger

Edsbacka krog stänger

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN / LARS PEHRSON
Edsbacka krog stänger Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN / LARS PEHRSON

– Vi känner att vi måste göra något nytt och bli mer tidsanpassade, säger Christer Lingström. 27 års verksamhet räcker, vi har inte längre något som vi måste bevisa.

Edsbacka Bistro på andra sidan gatan fortsätter som vanligt och Christer Lingström räknar också med att det kan bli fler nya restauranger i framtiden.

– Nästa år hoppas vi på att öppna en bistro i Strängnäs och så småningom även på andra håll både i Stockholmstrakten och i övriga landet.

Klart är nu att Edsbacka krogs lokaler ska säljas – men om det blir restaurangverksamhet även i framtiden är för tidigt att säga.

Redan 1626 utfärdade Gustav II Adolf privilegiebrev till den förste krögaren på Edsbacka krog. 1872 upphörde krogrörelsen och Edsbacka har under åren varit både skola och arbetarbostäder.

Valborgsmässoafton 1983 återgick Edsbacka till att bli krog med Christer Lingström som krögare. 1992 fick krogen sin första stjärna i Guide Michelin och 2000 blev Edsbacka krog den första restaurangen i Sverige att få två stjärnor.

För drygt ett år sedan lämnade Christer Lingström över driften av krogen till sin kökschef Fredrik Pettersson, som hade arbetat hos honom i mer än 20 år. Fredrik Pettersson lyckades med bedriften att behålla de två stjärnorna även i senaste upplagan av Guide Michelin.

Christer Lingström räknar med att både Fredrik Pettersson och en stor del av personalen på ett eller annat sätt följer med till hans kommande verksamhet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons