Annons

Vem dödade min farÉdouard Louis skriver sig rakt in i samtidens Europa

Édouard Louis (född 1992) debuterade 2015 med  ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule” som blev en stor framgång i hemlandet Frankrike. Detsamma gällde ”Våldets historia” (2016).
Édouard Louis (född 1992) debuterade 2015 med ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule” som blev en stor framgång i hemlandet Frankrike. Detsamma gällde ”Våldets historia” (2016). Foto: Arnaud Delrue

Vem dödade egentligen Édouard Louis far? I en 85 sidor tunn (men tung) roman lägger han ansvaret på en rad politiska beslut som drabbat en bortglömd del av Europa. Men han gör det utan att polarisera. Istället problematiserar han en rörelse som gula västarna, tycker Clara Block Hane som har läst en lysande skildring av samtiden.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Vi befinner oss i norra Frankrike, i en trakt som inte längre är lönsam. Männen super. Våldet är ständigt närvarande och skolan slutar man vid 14 eller 15. Flickorna för att de blivit gravida och pojkarna för att det inte är manligt att studera – eller för att familjen behöver inkomsten. Här kan barnen få gå och lägga sig med bara ett glas mjölk i magen. Man är rasist, homofob och kvinnofientlig, för detta är Front National-land, det bortglömda Europa som reser sig i vrede.

Och det är här Édouard Louis nya roman ”Vem dödade min far” börjar – med de gula västarna. När proteströrelsen slår sönder Paris känner han igen deras kroppar. De är hans bröder och farbröder, och lika förlamad som Louis blir av deras hat och våld blir han av föraktet med vilket de bemöts.

Annons
Annons
Annons