Édouard Louis.
Édouard Louis. Foto: Joel Saget/TT

”Systemet erbjöd pappa två val: att dö eller att dö”

Med skrivandets gåva kommer ett stort ansvar. Det menar hyllade författaren Édouard Louis. SvD träffade honom i Paris för att prata om det dödliga klassamhället, och om varför han inte tror på dialog.

Uppdaterad
Publicerad

Le Sélect, i närheten av Montparnasse, är ett av Paris legendariska kaféer. Det är med i Hemingways ”Och solen har sin gång” och Isadora Duncan slängde här ett tefat genom rummet i ilska över domen i en rättegång mot två nordamerikanska anarkister. Turister hittar dock inte hit i så stor utsträckning att de har lyckats skrämma bort samtidens kulturarbetare. Det är i dag författaren Édouard Louis offentliga vardagsrum, där han träffar sina vapendragare Didier Eribon och Geoffroy de Lagasnerie för middag så ofta som möjligt.

– Simone de Beauvoir kom ofta hit. Michel Foucault och Hervé Guibert. Du vet, vackra vålnader. Jag älskar att komma hit och vara omgiven av dem. Det här är ett ställe där man kan beställa en kaffe och sitta och läsa i fem timmar, ett av de få som finns kvar i Paris, säger Édouard Louis när vi sätter oss vid ett bord i ett av kaféets bakre rum.