Recension

Den vita vägen : en berättelse om porslinets historia och själEdmund de Waal får dig att se på porslin med nya ögon

Edmund de Waal presenterar sin utställning på Artipelag.
Edmund de Waal presenterar sin utställning på Artipelag. Foto: Samuel Lind/Artipelag

Efter ett besök i Edmund de Waals ateljé ser Anna Nittve på porslin på ett nytt sätt. Den engelske keramikern och författaren är dubbelt Stockholmsaktuell med en stor utställning på Artipelag och en ny bok.

Under strecket
Publicerad

Att Edmund de Waal känner stark samhörighet med de amerikanska minimalisterna blir mycket i hans utställning på Artipelag.

Foto: Artipelag
Foto: Samuel Lind/Artipelag

Edmund de Waal, ”Another hommage to the square”, 2017.

Foto: Mike Bruce/Artipelag

Giorgio Morandi, Stilleben, 1956.

Foto: Sergio Buono/Artipelag
Annons

Jag skulle kunna nöja mig med att bara njuta av skönheten i Edmund de Waals konst. Det skulle kunna vara fullt tillräckligt att bara betrakta hur de vackra porslinskärlen har arrangerats i enkla minimalistiska strukturer i Artipelags salar. Det skulle kunna räcka att uppleva rytmen i kompositionerna, ljusets speglingar i kärlen, skuggorna och mellanrummen. Men det finns mycket mer att hämta i dessa verk. I hans böcker hittar man ledtrådar.

För engelsmannen Edmund de Waal (född 1964) är de vita porslinskärlen starkt laddade objekt, som bär på en tusenårig historia. I boken Den vita vägen, som just kommit ut på svenska, berättar han den fascinerande historien om porslinet.

Annons
Annons
Annons