Edgar gör hus av plastpåsar – fick klimatpris

 År 2050 kommer det att vara mer plast än fisk i haven om ­ingenting görs. Det vill Edgar ändra på.
År 2050 kommer det att vara mer plast än fisk i haven om ­ingenting görs. Det vill Edgar ändra på. Foto: Adam Wrafter

Edgar Edmund Tarimo, 17 år, från Tanzania har samlat in över en miljon plastpåsar – och gjort byggstenar av dem. Förra veckan var han i Sverige och fick ta emot barnens miljöpris: Children’s Climate Prize.

Publicerad

För två år sedan drabbades Tanzania av kraftiga översvämningar. Edgar Edmund Tarimo, 17 år, bor i staden Arusha där han såg grannarnas lerhus svepas bort med vattnet.

Han bestämde sig för att göra något åt det.

–  Det är dyrt med hus i cement som klarar översvämningar. Så jag började samla plastpåsar för att ta fram ett nytt material att bygga med, säger han.

Allt han hade var 20 dollar, så det mesta av arbetet fick Edgar Edmund göra själv. Han jobbade på helger och lov. Kompisarna retades med honom och undrade ”om han inte var riktigt klok”.

–  Det var en utmaning. Men jag var tvungen att fortsätta, ­företaget som jag hade startat gick först.

Edgar.
Edgar. Foto: Adam Wrafter

Efter att han hade samlat in plastpåsar uppfann han en ­maskin. Med den omvandlade han plasten till beläggningsblock – block man kan bygga hus med – i olika storlekar. Till ett litet block krävs lite mer än 300 plastpåsar, till ett större går det åt ungefär 900.

Och den nya typen av byggmaterial har gjort succé.

–  Vi hinner inte göra så många block som folk vill ha. Blocken är tillräckligt starka för att husen ska stå kvar om det blir översvämningar. Och så är de mycket billigare än cement.

Ett problem som Edgar Edmund Tarimo stötte på var den farliga rök som kommer från maskinen som han gör blocken med. Röken innehåller dioxiner och kan ge lungcancer. För att hitta sätt att få bort dem pratade han med ­olika professorer på Skype, men de kunde inte hjälpa honom.

I stället fick han egna idéer ­genom Youtube och Google.

–  Jag tog fram ett system där den giftiga röken pressas in i kofett, där gifterna fastnar, säger han.

Efter två år med det egna företaget har han kunnat ge jobb till över 100 personer. Hittills har 1,2 miljoner plastpåsar samlats in och tre hus har byggts.

För pengarna han får som vinnare av Children’s Climate Prize vill han få företaget att växa.

Foto: Adam Wrafter

–  Jag vill ta fram en ännu bättre maskin och hjälpa ännu fler människor, helst även i andra länder. Att bara arbeta i Tanzania löser inte det globala problemet med miljarder plastpåsar som slängs i naturen.

Hur är det att starta företag som ung?

–  Många vuxna blir rädda, de litar inte på det du gör. Så det gäller att inte ge upp om du gör något du tror på.

Priset delades ut av Sveriges miljöminister Karolina Skog.

Vad ville du säga till henne?

–  Att hon ska involvera fler barn i miljöfrågorna. Barn är ofta passionerade och har lättare att påverka andra att skydda miljön. Många unga har också bra idéer som det gäller att ta tillvara på.

Annons

Edgar.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 2
Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons