ECB väntas inte justera stödköpsprogrammet

ECB-chefen Christine Lagarde väntas avvakta med penningpolitiska åtstramningar trots att inflationen överstiger ECB:s inflationsmål. Arkivbild
ECB-chefen Christine Lagarde väntas avvakta med penningpolitiska åtstramningar trots att inflationen överstiger ECB:s inflationsmål. Arkivbild Foto: Armando Franca AP/TT

Trots högre inflationstryck på väg ut ur pandemin kommer Europeiska centralbanken (ECB) inte strama åt penningpolitiken på nästa möte, enligt de flesta bedömare.

Vare sig styrräntor eller stödköpsprogram kommer att justeras, enligt nästan 90 procent av de tillfrågade ekonomerna i en Reutersenkät.

Under strecket
TT-Reuters
Publicerad
Annons

I Reutersenkäten uppger 34 av 39 tillfrågade ekonomer att de räknar med att ECB lämnar stödköpsprogrammet som lanserats i pandemin – kallat Pepp – oförändrat på 1 850 miljarder euro.

Drygt hälften av de tillfrågade räknar i stället med att ECB någon gång senare i år börjar dra ned på takten på stödköpen. Samtidigt säger 28 av 39 tillfrågade ekonomer att de inte tror att ECB kommer att flytta på slutdatumet för stödköpsprogrammet, som nu är satt till mars 2022.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons