ECB väntas höja räntan

BONN Europeiska centralbanken är enligt ECB-chefen Jean-Claude Trichet beredd att höja räntorna när som helst. I går beslutade ECB-rådet dock att låta styrräntan ligga kvar på 2 procent, trots växande risk för att inflationen ska ta fart i eurozonen.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Vi är redo att agera när som helst. Jag vill att marknaderna ska se det som en varning, sa Trichet på en presskonferens i Frankfurt efter gårdagens rådsmöte.
Han sa att medlemmarna i ECB-rådet hade diskuterat för- och nackdelarna med en räntehöjning. Styrräntan i eurozonen har inte höjts sedan oktober 2000, medan amerikanska Fed bit för bit har pressat upp räntan till 4 procent.

Trichet betonade i går att inflationen hade stigit kraftigt och nu låg en bra bit över de cirka 2 procent som centralbanken eftersträvar. I oktober steg konsumentpriserna med 2,5 procent efter 2,6 procent
i september och 2,2 procent
i juli och augusti.
– Trots detta finns det för närvarande inga tydliga tecken på att den inhemska inflationen håller på att ta fart, sa ECB-chefen och pekade på att man måste skilja på kortsiktiga och långsiktiga förändringar.

Annons
Annons
Annons