Annons

Mer stimulanser från "Super-Mario"

Den 72-åriga italienaren Mario Draghi avgår som ECB-chef i slutet av oktober efter åtta år på posten. Nominerad efterträdare är den 63-åriga fransyskan Christine Lagarde, avgående IMF-chef. Arkivbild.
Den 72-åriga italienaren Mario Draghi avgår som ECB-chef i slutet av oktober efter åtta år på posten. Nominerad efterträdare är den 63-åriga fransyskan Christine Lagarde, avgående IMF-chef. Arkivbild. Foto: Michel Euler

ECB-chefen Mario Draghi, även kallad "Super-Mario" för sina insatser under eurokrisen, lanserar ett stödköpsprogram utan slut och en rekordlåg inlåningsränta för ECB-insättningar.

Börsen gör tummen upp, euron backar och marknadsräntorna sjunker.

Under strecket
TT
Publicerad

Den nya laddningen av stödköp kommer att uppgå till 20 miljarder euro per månad från och med november. När programmet ska avslutas överlåter "Super-Mario" till framtida ECB-chefer att avgöra.

Draghi avslutar sina åtta år som ECB-chef i oktober. Och han nöjer sig med att säga att stödköpen ska pågå så länge det krävs för att få genomslag för den penningpolitiska stimulansen. Han tillägger att stödköpen kommer att avbrytas kort inför det blir aktuellt att höja räntan. Detta datum ligger nästan tio år bort enligt prissättningen på räntemarknaden just nu.

Annons
Annons
Annons