Annons
X
Annons
X

”Kan inte förklara att ebola är över än”

Ebolautbrottet förklarades vara över efter två år – för att några timmar senare vara tillbaka. Ett nytt fall konstaterades i Sierra Leone på fredagen, dagen efter att WHO sagt att utbrottet besegrats.

– Vi varnade för nya uppblossade fall. Nu måste vi vänta igen innan vi kan förklara att utbrottet är över, säger WHO-talesmannen Tarik Jasarevic till SvD.

Foto: Aurélie Marrier d'Unienville / TT

GENÈVE Den fruktade blödarfebern i Västafrika deklarerades besegrad av Världshälsoorganisationen på torsdagen. Det är första gången sjukdomen förklarats vara över i de tre länderna Liberia, Sierra Leone och Guinea. Liberia var det första landet som förklarades fritt från ebola i maj 2015. I november och december följde Sierra Leone och Guinea. Ett land förklaras fritt från ebolaviruset om inga nya fall har rapporterats under 42 dagar. Det motsvarar två perioder av inkubationstiden på 21 dagar.

WHO höjde dock ett varnande finger för att enstaka virusfall kan flamma upp i sjukdomen som dödat mer än 11 000 människor och slagit världen med skräck. Det är precis vad som nu har skett. På fredagen konstaterades att en kvinna i Sierra Leone avlidit i sviterna av ebola tidigare i veckan. Ebolaepidemin, som började för två år sedan och infekterat 28 500 människor samt dödat 11 300, är därmed ännu inte över.

– Vi hade räknat med att detta kunde ske. Under hösten hade vi flera nya fall i Liberia efter att ha förklarat att utbrottet var över. Nu måste vi börja om räkningen och vänta ytterligare 42 dagar på att inga nya fall dyker upp i Sierra Leone, säger WHO-talesmannen Tarek Jasarevic till SvD.

Annons
X

Betyder det att WHO kan förklara att utbrottet är över flera gånger utan att det säkert stämmer?

– Ja, det kan ske ett tiotal gånger. Men vi har hela tiden betonat att nya enstaka fall kan flamma upp. Detta tar tid. Vi befinner oss nu i en fas där vi går från att hantera sjukdomsfall till att hantera risken för nya infektioner, säger Jasarevic.

WHO:s generaldirektör Margaret Chan kallade på torsdagen det man då trodde var slutet på utbrottet för en «monumental prestation». Organisationen har dock fått massiv kritik för att ha hanterat utbrottet dåligt och agerat alltför sent. Flera reformer håller på att genomföras till följd av kritiken.

Men hälsoexperten Rick Brennan varnar för nya fall.

– Visst är detta en milstolpe och ett mycket viktigt steg framåt. Men jobbet är inte över. Det finns fortfarande en risk att sjukdomen blossar upp igen då viruset finns kvar i ett antal överlevare, sade Rick Brennan vid en presskonferens.

Viruset kan leva kvar i kroppsvätskor hos överlevare, särskilt i sperma, upp till tolv månader. På så sätt kan det också överföras till sexuella partners. Enligt Brennan finns det omkring 1200 överlevare i Guinea, 5000 i Sierra Leone och 4000 i Liberia.

WHO betonar att man nu fokuserar på att ge överlevare stöd och kontrollera dem för nya infektioner. Man vill också hjälpa överlevare att återintegreras i familjer och samhällen, samt minska stigma runt sjukdomen. En annan uppgift blir att bygga upp ländernas hälsosystem och ekonomier igen efter det värsta ebolautbrottet i historien.

Ebolautbrottet spreds även utanför Västafrika, främst till Mali, Nigeria och Senegal samt några få fall i USA och Europa. Men dessa spridningar kunde snabbt kontrolleras. Blödarfebern satte dock skräck i världen, då sjukdomen i många fall är dödlig till 90 procent och ingen bot finns. Sjukdomsprocessen är dessutom ryslig med blodiga kräkningar och diarréer samt inre och yttre blödningar som oftast slutar med organkollaps och döden.

Annons
Annons
X
Foto: Aurélie Marrier d'Unienville / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X