Ebners väg utför

Under strecket
Publicerad
Annons

Ebners fall från alptoppen - i fem frågor.

 1. HUR HAMNADE EBNER I KRIS?
  Ebner erkänner att han lagt alltför många ägg i samma korg, och borde ha diversifierat sina innehav mer. Han medger också att han underskattat börskrisen.
  Efter de djupa börsfallen saknade hans lån täckning. Men åtta banker har gett honom anstånd att betala tillbaka lån på motsvarande 20 miljarder kronor. I flera av bankerna är Ebner, eller har varit, storägare. Enligt uppgifter i schweiziska och brittiska medier har BZ skulder på motsvarande 65 miljarder kronor.
 2. Vilka ÄR REAKTIONERNA I SCHWEIZ?
  Ebners rykte är slaget i spillror - från finanshjälte till hatobjekt för såväl storbanker som småsparare. För många småaktieägarna är Ebner-affären ett slag i ansiktet. Han lockade många att satsa på aktier som ett sätt att komma ifrån Schweiz låga sparräntor - vilket för flertalet blivit en bitter besvikelse.
  Från finansmarknaden varnas om riskerna med lån där aktier används som säkerhet. Krav har rests på strängare statliga kontroller
  i näringslivet, och jämförelser görs med förra årets Swissair-sammanbrott.
  En debatt har rivstartat om hur företag kan vara framgångsrika, och småsparare samtidigt kan skyddas.
 3. HUR BERÖRS SVENSKT NÄRINGSLIV?
  Ebner äger nu 9,7 procent i ABB - som i veckan drabbades av ett dramatiskt kursfall när Ebner sålde Vision-bolagen där delar av hans ABB-innehav ingår. Oron är stor att Ebner ska fortsätta sälja ABB-aktier för att klara sina akuta finansproblem. Ebner-affären fördjupar ABB:s redan allvarliga kris: Blir det ännu svårare att sänka nettoskulden på 50 miljarder kronor? Höstens planerade försäljning av företagets finansbolag kan drabbas.
  De svenska investmentbolagen Investor och Industrivärden har dominerande innehav i Spezialitäten Vision - som nu alltså sålts till ZKB.
  BZ äger också 9 procent av Investor, samt 3 procent av Industrivärden.
 4. AFFÄRSMANNEN EBNER - VEM ÄR HAN?
  Även kallad ”populist-kapitalisten” har Martin Ebner varit den som lockat vanligt folk att köpa aktier i Schweiz. Han har
  varit symbolen för hur man kan tjäna pengar utan att egentligen jobba. Grafikersonen har gillat att framställa sig som småspararnas förkämpe.
  Men Ebner är också lite av den schweiziska finansvärldens ”enfant terrible”, pigg på att göra snabba pengar och ökänd som en skoningslös finansman.
  Han har aldrig gillat finansetablissemanget i Zürich. Och de har alltid sneglat misstänksamt på mannen som gick på universitet i Florida, vägrat gå med i schweiziska bankföreningen och flyttat BZ från Zürich till Schwyz för att slippa skatter.
  Kallt beräknande köper han stora aktieinnehav i kända bolag, ser till att snabbt komma in i styrelserummen - för att vända lika snabbt när det passar att sälja. Hans favoritmetod har varit att återköpa egna aktier för att hålla börsvärdet uppe.
  Ebner var drivande för att Percy Barnevik skulle avsättas som ABB-ordförande. Han såg också till att Barnevik, Lindahl och Wallenberg offentligt förödmjukades när pensionsavtalen avslöjades i våras.
 5. VAD HÄNDER NU?
  Ebner vacklar på randen
  till konkurs. Schweiziska bankinspektionen kräver att Ebner lämnar dagliga rapporter om BZ-gruppens ekonomiska ställning.
  En del befarar att Ebner plötsligt kan vräka ut aktier på marknaden. Andra tror att det värsta är över, och att försäljningen av Vision till ZKB ska få BZ på fötter. Nervositeten är värst på ABB (Ebner äger nära 10 procent), Credit Suisse (runt 5 procent), Bâlois (mer än 10 procent), Investor (9 procent) och Lonza Group (runt 20 procent). Ebners långivare sitter också och biter på naglarna - liksom förmodligen Ebner själv.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons