Ebnerparadoxen slår mot Barnevik

Under strecket
Publicerad
Annons

Lägg korten på bordet, kräver Aktiespararna och betecknar de tidigare ABB-cheferna Percy Barneviks och Göran Lindahls fallskärmar som "ofattbara".
Hos parterna själva rådde dock på torsdagen största möjliga tyssstnad. Nu är det juristernas tur att kubbas. Och då är det säkrast att hålla tyst.
Det är därför i dagsläget svårt att veta vad ABB-styrelsen menar med sitt kryptiska "att godkännande- procedurerna för dessa förmåner var otillfredsställande". Apropåspalten får inskränka sig till några funderingar i kanten på temat bolaget, Barnevik och börsmoralen.
Jag intervjuade tidigare i vintras två personer som tänkt grundligt på vad som egentligen sker, under ytan, i dagens näringsliv: professorerna Henry Mintzberg och Richard Normann - den förre författare till managementklassikern "The Nature of Managerial Work" och den senare grundare av konsultfirman SMG Consulting.

Deras dom över dagens kvartalskapitalism var hård - trots att den fälldes innan Enronskandalen rullats upp:
"Det finns för mycket av dramatiska strategiska beslut som inte fungerar i praktiken - typ spektakulära fusioner och stora företagsförvärv - och för lite av eftertänksamt byggande i närings- livet. Och det underblåses av ett perverst belöningssystem för toppledningarna. Det har lett till att storföretagen fått för många chefer men alldeles för få verkliga ledare och att aktieägarna fått alltför stor makt."

Annons
Annons
Annons