Recension

Ebba Matz, ”Om natten”Ebba Matz ger Eldhs skulpturer nytt liv

Ebba Matz ”Ö” ingår i sommarutställningen på ateljémuseet i Bellevueparken.
Ebba Matz ”Ö” ingår i sommarutställningen på ateljémuseet i Bellevueparken. Foto: Urban Jörén

Några tårar av glaspärlor här. En svärm nattfjärilar där. Poetiskt och mycket känsligt adderar Ebba Matz till de vita gipsskulpturerna på Carl Eldhs ateljémuseum.

Publicerad
Annons

Det är något speciellt med Carl Eldhs ateljé. Det spelar ingen roll hur många gånger man har varit där. Varje gång upptäcker man ändå något nytt. Den mörktjärade huskroppen (arkitekten Ragnar Östbergs skapelse från 1918–1919) är sig lik i den prunkande grönskan. Inomhus möts generationskamraterna August Strindberg, Gustaf Fröding, vetenskapsmän och kungligheter med fattiga mödrar och hemlösa från Paris gator.
En av Carl Eldhs principer var att inte göra någon skillnad i gestaltningen av framstående statsmän och gatans hjältar. Alla gestalter tycks dock leva ett hemligt liv i de ljusdränkta rummen bland alla verktyg, möbler och föremål. Det är trångt här. Stora och små pjäser fyller varje vrå.

Under de senaste somrarna har museet bjudit in konstnärer att ställa ut bland Eldhs kända och mindre kända verk. 2013 var det Charlotte Gyllenhammar som utgick från frågan vad det innebär att vara konstnär. Förra året följde Katrine Helmersson de blickar som korsas i dessa traditionstyngda rum.
I år är det Ebba Matz som gestaltar det hemliga liv som skulpturerna lever om natten. Det är också den mest poetiska utställningen hittills, den som tar minst plats och nästan organiskt smälter samman med den konst som redan bor här. Den platsspecifika utställningen har också fötts helt i samklang med Eldhs skapelser. Den får sin mening först i dialog med de äldre verken. Det är som om Ebba Matz avlyssnade skulpturernas röster.
Vid första ögonkastet har ingenting förändrats bland Eldhs statyer och studier. Snart kommer dock ovanligheterna fram. Små ting ger ett nytt liv åt kropparna i gips, lera och sten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons