Ebba Busch Thor (KD): ”Viktigt prata om det svåra”

SvD Junior har träffat alla partiledare inför valet. Här intervjuas Kristdemokraternas Ebba Busch Thor av juniorreportrarna Samuel och Cornelia – om att må dåligt, friskolor och familjen.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Ebba Busch Thor

Samuel: Ni vill att lärare ska undervisa fler timmar. Jag går sju timmar i skolan nu, hur mycket mer ska man gå i skolan?

– Vi kommer inte att lägga på en hel timme på en dag. Men vi vill ha mer idrott i skolan och på schemat. Vi vill ha runt 20 minuter extra rörelse under en skoldag och hoppas att det kan förbättra barns inlärning.

Cornelia: Du var deprimerad i tonåren, hur var det?

– Väldigt tungt. Jag vaknade upp varje morgon och var ledsen, och jag trodde att jag inte skulle kunna ta studenten, vilket var väldigt jobbigt. Min mamma var bra då. Hon sa att det inte var så stor skillnad på att ha ont i benet eller hjärtat. Man ska inte skämmas för att man mår dåligt.

Cornelia: Vad kan du som politiker göra för de här frågorna?

– Prata om det. Varje gång jag har berättat om det här är det jättemånga som hör av sig. Ibland när man tittar på andras bilder på Instagram ser det ut som att allt är så enkelt. Jag tycker att det är viktigt att också berätta om det svåra. En annan viktig sak är att satsa mer pengar på barn och unga som mår dåligt.

Samuel: Hur var det att gå en Livets ord-grundskola (en religiös friskola)?

– Jag tänkte inte så mycket på att det var en kristen skola. Jag hade bra lärare och fina klasskamrater. För mig var det väldigt bra, men kanske inte för alla.

Cornelia: Har du gjort något olagligt?

– Jag har kört för fort och även stulit två tiokronor av min morbrors fru. Jag grät och hade starka skuldkänslor. Jag skickade tillbaka dem i ett kuvert och skrev förlåt.

Cornelia: Vad menar ni med att familjen ska få bestämma så mycket som möjligt om sin vardag?

– Jag har fått två barn under min tid som partiledare. Föräldraledighet är krångligt nu för att politiker har bestämt att mamman ska vara hemma så här mycket, och pappan så här. Vi tycker att det ska vara helt upp till familjen att bestämma detta. Alla familjer ser så olika ut.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons