Ebay får USA att bjuda till

Under strecket
Publicerad
Annons

San Jose Det finns ett nät- baserat företag som går bättre än någonsin, auktionssajten Ebay. Det började med att småtosiga samlare kunde köpa och sälja kuriosa, men Ebay används numera även av storföretag i ett slags praktisk bevisning av den ekonomiska teorin om perfekta marknader.
Om huvudkontorets utseende kan ge insikt i den underliggande företagskulturen är Ebay ett skolexempel.
Här är enkelt, nedtonat, småtrivsamt och renons på all modern flashighet, precis som på öppningssidan på webben och de glada färgerna i logotypen.
Koncernchefen Meg Whitman sitter som de flesta andra i Silicon Valley i ett bås med väggar som inte går ända upp till taket. Men ungefär där slutar likheterna mellan henne och dot-com-bubblans entreprenörer. ””Det var vuxna i ledningen på Ebay hela tiden”” anmärkte en användare och Whitman tillhör sannerligen dem och bevisade det genom ””att inte tilltalas av snabba pengar”” som en annan bedömare sade om beslutet att inte luras av löften om reklamintäkter.

När 46-åriga Meg
Whitman rekryterades till det då dryga två år gamla Ebay 1998 hade hon en lång erfarenhet bakom sig i välrenommerade företag, från Walt Disney till Hasbro och Procter & Gamble. Nu kan föralldel invändas att det finns strateger som påpekar att Ebay faktiskt inte är ett äkta internetföretag, utan egentligen bara en förmedling som utnyttjar nya datatekniken - alltså hårdvara och användarregister - för att låta köpare och säljare mötas.
Företaget grundades hösten 1995 när Pierre Omidyards flickvän Pam klagade över att hon inte kunde hitta fler människor som samlade på Pez-behållare (rören där man fällER tillbaka det roliga huvudet för att få ut en tablett). Omidyar som redan funderat en del över nätet som marknadsplats kom då på idén att skapa en sajt för säljare att utbyta information. Han använde sig av en befintlig nätservice och förmedlade först enbart datorer och datordelar. Men verksamheten växte snabbt och från att ha erbjudit tjänsterna gratis började han ta ut provision.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons