Entreprenören Oscar Farinettis Eataly intar Stockholm.
Entreprenören Oscar Farinettis Eataly intar Stockholm. Foto: Pressbild
Mat & dryck

Eataly till Stockholm

Nu har turen äntligen kommit till Sverige. Under 2017 slår det populära italienska mat- och butikskonceptet Eataly – som grundades i Turin men även tagit resten av världen med storm – upp portarna i Stockholm.

Det är på Biblioteksgatan 5 som det myllrande matmeckat kommer att ligga, där det italienska köket går som en röd tråd genom barer, restauranger och caféer. Även en affär med köksprylar och en matmarknad ryms i lokalerna. Här kommer besökare kunna botanisera bland italienska Panettone-kakor, klämma på pasta av högsta kvalitet eller få beslutsångest bland oliv- och pestoburkarna. 

Annons

Eataly-konceptet är skapat av den italienske entreprenören Oscar Farinetti, med ambitionen att ta det bästa från gamla tiders saluhallar och kombinera med moderna matbutiker.

– Jag vill att folk ska säga att det är ett fantastiskt ställe där de kan hitta all mat de letar efter. Men det handlar inte bara om att sälja mat. Vår ambition är att öka andelen konsumenter som äter medvetet och lär sig om ursprung och mathantverk. Vi vill få dem att välja riktiga råvaror istället för massproducerade halvfabrikat.

Det geniala med italiensk mat är att alla kan laga en fantastisk risotto eller pasta så länge man har bra råvaror.

Farinetti, född och uppvuxen i tryffelstaden Alba, har också en annan mission, nämligen att sprida genuin italiensk mat. För även om italiensk matkultur är världsberömd har det innan Eataly inte funnits några butikskoncept som samlat allt det bästa från det stövelformade landet. Från starten i Turin har Eataly nu spridit sig till mer än 30 städer världen över.

– Italien är det land i världen som är mest uppskattat för sin mat och sitt vin. Och här finns möjligheten att upptäcka de allra främsta italienska produkterna.

En annan av tankarna med Eataly är också att visa att det inte är svårt att laga mat, så länge man har rätt redskap och råvaror.

– Extraordinära saker är ofta väldigt enkla. Fransk restaurangmat är också fantastisk, men om man äter något gott på en restaurang i Paris kan man inte gå hem och göra något liknande själv. Det geniala med italiensk mat är att alla kan laga en fantastisk risotto eller pasta så länge man har bra råvaror.

Till Toppen