Annons
X
Annons
X

Earth Hour inspirerar till handling

Under Earth Hour lyfter WWF upp klimatfrågan på agendan – inte bara i Sverige utan i 134 länder i världen. Det är en manifestation som uppmanar till handling. Earth Hour är även stort i fattiga länder som redan nu drabbas av klimatförändringarna, skriver Mariann Eriksson, kommunikationschef Världsnaturfonden WWF.

REPLIK | EARTH HOUR

Med spänning följer Världsnaturfonden WWF den debatt som pågår på SvD.se om Earth Hour där bland annat Magnus Frantzell, vd Belysningsbranschen och Magnus Andersson, kommunalråd i Solna gör sina egna tolkningar av evenemanget.

Earth Hour är och har alltid varit en tydlig signal till beslutsfattarna om att ta klimatfrågan på allvar. Det är utmärkt om kommuner och landsting satsar på energieffektiva lösningar och belysningssystem. Det står helt i samklang med Earth Hour. Vilken är motsättningen? Åtgärder från politiker, företag och privatpersoner är precis vad Earth Hour efterlyser. Påståenden om att Earth Hour skulle döva samveten och passivisera stämmer inte.

Förra året gjorde 20 procent av de som deltog i Earth Hour mer än att bara släcka. De bytte till grön el, började källsortera, slutade att ha el-prylar på standby med mera. För miljöansvariga i kommuner och företag är Earth Hour ett verktyg för att driva på och kommunicera resultatet av det egna miljöarbetet. Earth Hour omfattar nu också en stadsutmaning eftersom det i städerna genereras mer än 70 procent av koldioxidutsläppen. I denna stadsutmaning tittar WWF på vilken stad som har den mest heltäckande och hållbara stadsutvecklingsplanen. Bland de inlämnade bidragen vann Malmö.

Annons
X

I övrigt agerar WWF 365 dagar om året för klimatet exempelvis genom vårt program för nya klimatinnovationer, Climate Solvers, som lyfter fram lösningar som kan få en storskalig effekt när de sprids på marknaden. Vi driver också Climate Savers där globala storföretag förbinder sig att göra kraftfulla åtaganden för att minska sina utsläpp.

Vi jobbar för hållbar stadsutveckling, har utbildningsprogram och ger djuplodande råd till politiker globalt och lokalt. På samma sätt agerar många av de företag och kommuner som är med i Earth Hour också för klimatet året om. Dessa aktiviteter pågår hela tiden men har inte samma genomslagskraft som Earth Hour.

Att barnen i Angola är fattiga som Magnus Andersson skriver är sant, men att det skulle utesluta ett engagemang i klimatfrågan bidrar inte till att de fattiga får det bättre. Tvärtom. Klimatförändringarna drabbar bland annat jordbruket, vilket innebär att de fattiga länderna kommer att få minskad tillgång på livsmedel. För att de fattiga ska få det bättre behöver vi också agera för att minska koldioxidutsläppen.

Därför engagerar Earth Hour 134 länder runt om i världen, där många är utvecklingsländer och redan idag påverkas av klimatförändringar. Att delta i manifestationen är att vara solidariska med alla de människor på vår jord som påverkas av klimatförändringarna. Det kan ses som en enkel handling – men ska man få med sig människor i olika åldrar i hela världen måste handlingen vara enkel, tydlig och synlig för planetens alla invånare.

Att inspirera brett är viktigt. Politiker behöver veta att de har stöd från väljarna för att fatta modiga beslut. Företagen behöver veta att deras kunder efterfrågar hållbarhet. Och vi vanliga människor behöver vara del av en global rörelse eftersom klimatfrågan måste lösas globalt.

Så låt oss inte bli enögda utan inse att vi behöver jobba på alla arenor för att lyckas. Med Earth Hour vill vi påverka politiker och företagsledare i rätt riktning – och inspirera privatpersoner att börja med nya goda klimatvanor.

Så släck du också på Earth Hour!

MARIANN ERIKSSON

kommunikationschef, Världsnaturfonden WWF

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X