Annons
X
Annons
X

Earth hour är en symbol för världens problem – inte för lösningen

Imorgon är det återigen dags för ett skadligt och verkningslöst propagandajippo som inte kommer bidra till en bättre miljö, men däremot till att lätta samvetet för de människor som inte på allvar vill ta tag i klimatproblemen. Det skriver Magnus Andersson (C), kommunalråd i Solna.

Att säga nej till Earth Hour är inte att vara passiv – det är att vara aktiv.
Magnus Andersson

Förra året deltog fem miljoner människor i Earth Hour. Det betyder att fem miljoner timmar slösades bort i kampen för en bättre miljö och i kampen mot fattigdomen. Earth Hour kan vid första anblick verka som något vackert. En hel värld som enas i en aktion för klimatet. Problemet är bara att det inte är en hel värld som enas. Som så ofta glömmer den rika delen av världen bort att vår levnadsstandard och lyxen att kunna släcka en glödlampa är få förunnat.

Vår jord behöver inte fler aktioner, fler som klickar ”gilla” på facebook eller uppmanar andra att agera. Vår jord behöver inte fler ljus som släcks utan fler ljus som tänds – och fler som själva deltar i kampen för bättre miljö och minskad fattigdom. Om dina barn föds i Angola, istället för i Sverige, skulle de löpa 73 gånger större risk att dö innan fem års ålder. Barnadödligheten blir inte mindre i Angola för att vi släcker ner ett par caféer på Södermalm.

Annons
X

Symboliken borde snarare vara att tända lampan och hoppas att lampor kan tändas på sjukhus där man tar hand om sjuka barn – även i Angola. Varje timme dör över 200 barn i världen på grund av dåligt vatten och sanitetsanläggningar. Blir vattnet renare på vår jord om vi släcker lampor – eller blir det renare om vi tänder upp dem i nybyggda reningsverk och i forskningslabb? De direkt dödliga miljöproblemen för människor idag, som exempelvis brist på rent vatten, sanitet, matlagningsutrustning och sjukdomar som malaria, är inte orsakade av rikedom – utan av fattigdom. Och människors resa ut ur fattigdom är nära förknippat med att kunna utvinna energi.

Klimatet är samtidigt vår tids stora utmaning och den socialistiska miljölobbyn har effektivt lyckats måla upp en bild av att det är rikedom som är den stora boven. Imorgon föreslår WWF, organisationen som så sent som förra veckan på ett seminarium återigen pratade om kommunistdiktaturen Kuba som ett av världens bästa länder på hållbar utveckling, att vi alla ska släcka lyset en timme.

Att säga nej till Earth Hour är inte att vara passiv – det är att vara aktiv. I Solna planeras nu för fullt, trots den rödgröna oppositionens protester, en utbyggd tvärbana som sänker utsläppen och förbättrar kommunikationerna. Och får Centerpartiet bestämma så kommer en utbyggnad av tunnelbanan till Nya Karolinska och vidare norrut. Detta i staden som redan idag har bland de lägsta utsläppen av koldioxid per invånare i Sverige. Men vi slår oss inte till ro. Vi jobbar ständigt för energieffektivisering, hållbart byggande och minskade utsläpp från transporter. Samtidigt försöker vi se till att vårt goda företagsklimat gör att intressanta klimatentreprenörer utvecklar sina idéer i Solna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är verklig politik – inte symbolhandlingar. Om du deltar i Earth hour så hoppas jag att du njuter av en timme i mörkret. Se till att mysa till det ordentligt. Drick en kopp choklad och umgås med nära och kära. För den timmen är för er skull. Inte för klimatet och verkligen inte för världens fattiga. Vill ni bidra, så är det tända lågenergilampor och hårt arbete för minskad fattigdom och lägre klimatpåverkan som gäller.

  Ni som bor i Solna behöver inte känna dåligt samvete för att ni har era lampor tända. Jag vill visa hur enkelt det är att göra skillnad på riktigt och har därför köpt utsläppsrätter som gör att alla Solnabor kan ha lamporna tända under Earth hour och två timmar till och ändå har vi gemensamt lite utsläpp kvar att göra. Det är rätt sätt att möta klimatutmaningen.

  Vare sig du bor i Solna eller inte så fundera noga på om du vill vara med i morgondagens hycklande skådespel. Fråga dig själv om du tror mindre elektricitet gör fler människor mätta. Fråga dig själv om du tror att klimatentreprenörer jobbar bäst i ett mörkt eller ljust arbetsrum. Våga ha lamporna tända under Earth Hour. Dina vänner kanske kommer kritisera dig och dina kollegor kommer ifrågasätta dig. Men den fattiga delen av världen kommer att tacka dig.

  Det är dags att ta ställning – symbolhandling eller handling.

  MAGNUS ANDERSSON (C)

  kommunalråd Solna

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X