Annons

Earth hour är en symbol för världens problem – inte för lösningen

Imorgon är det återigen dags för ett skadligt och verkningslöst propagandajippo som inte kommer bidra till en bättre miljö, men däremot till att lätta samvetet för de människor som inte på allvar vill ta tag i klimatproblemen. Det skriver Magnus Andersson (C), kommunalråd i Solna.

Publicerad

Förra året deltog fem miljoner människor i Earth Hour. Det betyder att fem miljoner timmar slösades bort i kampen för en bättre miljö och i kampen mot fattigdomen. Earth Hour kan vid första anblick verka som något vackert. En hel värld som enas i en aktion för klimatet. Problemet är bara att det inte är en hel värld som enas. Som så ofta glömmer den rika delen av världen bort att vår levnadsstandard och lyxen att kunna släcka en glödlampa är få förunnat.

Vår jord behöver inte fler aktioner, fler som klickar ”gilla” på facebook eller uppmanar andra att agera. Vår jord behöver inte fler ljus som släcks utan fler ljus som tänds – och fler som själva deltar i kampen för bättre miljö och minskad fattigdom. Om dina barn föds i Angola, istället för i Sverige, skulle de löpa 73 gånger större risk att dö innan fem års ålder. Barnadödligheten blir inte mindre i Angola för att vi släcker ner ett par caféer på Södermalm.

Annons
Annons
Annons