Earth Hour – ett orkestrerat elavbrott

Att frivilligt låta bli att använda el i en timme i kväll – ökar det förståelsen för hur elberoende vi är? Verkligt allvarliga elavbrott beskrivs i en ny bok som sociala experiment, där människor antingen roffar åt sig i mörkret eller hjälps åt att dirigera trafiken.

Under strecket
Publicerad
Annons

Dan efter annandag jul 1983. Regionchefen för Vattenfall Mellansverige har på lunchen åkt in till centrala Stockholm för att köpa en silverbröllopspresent till sin fru. Hos juveleraren på Biblioteksgatan står han och väljer bland butikens digra sortiment, när plötsligt ljuset i montrarna släcks och entrédörrarna låses bakom honom. Som ansvarig för elförsörjningen i stockholmsområdet är detta oroväckande. Särskilt eftersom strömmen inte återkommer, och de omkringliggande husen tycks ha samma problem. Han måste omedelbart ta sig ut till kontrollrummet i Råcksta, här gör han ingen som helst nytta.

På butikens baksida finns en öppen dörr och han tar sig upp till vindsplanet, över till nästa trapphus, nedför trapporna och ut på gatan. Folk strömmar upp ur tunnelbanan som har börjat evakueras. Trafiken är i kaos sedan trafikljusen gett upp och alla bussar står stilla. Från en telefonkiosk får han tag i ”grabbarna ute i kontrollrummet” som efter många om och men lyckas hämta upp och ta med honom ut till Råcksta. Väl därute inser de att inte bara stockholmsregionen drabbats. Hela Sverige söder om Dalälven är mörklagt.

Annons
Annons
Annons