Annons

”E-kronan första steget mot rättvist system”

”E-kronan bara är ett första steg för att skapa ett stabilt och rättvist banksystem”, skriver artikelförfattarna.
”E-kronan bara är ett första steg för att skapa ett stabilt och rättvist banksystem”, skriver artikelförfattarna. Foto: IBL
Under strecket
Publicerad

I en replik till vår debattartikel om att avskaffa bankernas privilegier kritiserar Joakim Book från svenska Misesinstitutet vårt förslag att konvertera affärsbankernas egenskapade kreditpengar till e-kronor. Repliken bygger dock på faktafel och missförstånd.

Book bortser från att banker inte måste låna in pengar från sparare eller från centralbanken för att ha något att låna ut. Som Bank of England förklarar skapar affärsbankerna pengar själva i samband med att de beviljar lån. När en bank beviljar lån skapas två skulder: kundens skuld till banken och bankens skuld till kunden. Bankens skuld till kunden noteras på kundens konto och används sedan som betalningsmedel i ekonomin. Dessa krediter kallas ”affärsbankspengar” och kan på grund av statliga subventioner betraktas som fullvärdiga svenska kronor. Endast 2 procent av Sveriges penningmängd (mätt som M1) är sedlar och mynt utgivna av Riksbanken. Resten är affärsbankspengar. Missförståndet att Riksbanken skapar alla pengar leder Book till en rad felaktiga slutsatser:

Annons
Annons
Annons