”E-handlare ska inte kunna slippa ansvar”

Det borde vara självklart att aktörer som Amazon, Aliexpress och Wish har ett juridiskt ansvar för varorna de säljer, skriver artikelförfattarna.
Det borde vara självklart att aktörer som Amazon, Aliexpress och Wish har ett juridiskt ansvar för varorna de säljer, skriver artikelförfattarna. Foto: Alexandra Bengtsson

Det är orimligt att gigantiska e-handelsplattformar med enorma ekonomiska muskler får en egen gräddfil på bekostnad av konsument­säkerheten och svenska företag och jobb. Det skriver en rad debattörer.

Under strecket
Publicerad
Annons

E-handelsplattformarnas ansvar för produkterna som säljs via deras sajter måste skärpas. Det borde vara en självklarhet att aktörer som Amazon, Aliexpress och Wish, på samma sätt som våra svenska handelsföretag, har ett juridiskt ansvar för att varorna de säljer följer EU:s regler för produktsäkerhet och kemikalieinnehåll. Så är det dessvärre inte idag. Konsekvensen blir urholkat konsumentskydd och snedvriden konkurrens till nackdel för svenska företag och jobb. När frågan nu är uppe för beslut i EU måste regeringen och de svenska parlamentarikerna driva på för en modernisering av regelverket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons