Annons
X
Annons
X

E-handelmiljardär och en av världens mäktigaste

Hon anses vara en av världens mäktigaste kvinnor. Lucy Peng, medgrundare till det kinesiska e-handelföretaget Alibaba Group är i dag god för 1.2 miljarder dollar.

Foto: BAO FAN

Med endast Hewlett-Packards Meg Whitman och Facebooks Sheryl Sandberg framför sig är Lucy Peng med sin förmögenhet den tredje rikaste kvinnan i tekniksfären.

För 16 år sedan var Lucy Peng med och grundade företaget som skulle komma att bli världens största handelsplattform för företag. 1999 grundades företaget Alibaba i Jack Mas lägenhet, 15 år senare passerade 80 procent av alla onlinebetalningar i Kina företaget.

Alibaba är ett kinesiskt konglomerat. Med företag som Taobao.com, Alibaba.com och Alipay – den kinesiska motsvarigheten till PayPal – dominerar man den kinesiska e-handeln och är globalt störst i branschen.

Annons
X

”Internet tillhör de unga.”
Lucy Peng

Efter att Alibaba börsnoterats den 19 september 2014 beräknades företagets marknadsvärde till 231 miljarder dollar. En summa som är större än de amerikanska konkurrenterna Amazon och Ebays gemensamma börsvärde.

Utöver att ha varit med och grundat företaget har Lucy Peng tidigare varit HR-chef för konglomeratet. Sedan ett par år tillbaka är hon vd för företaget Ant Financial, som arbetar med internetbaserade finansiella lösningar för små- och mikroföretag. Hon har däremellan hunnit vara vd för världens största betalningstjänst, Alipay, företagets motsvarighet till PayPal som 2013 hade över 300 miljoner användare.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När grundaren Jack Ma 2013 annonserade att han planerar att lämna sitt uppdrag som vd för konglomeratet var Lucy Peng aktuell för uppdraget, enligt kinesiska medier. Jack Ma som då ledde världens största e-handel företag uttryckte sig ödmjukt när han klev åt sidan.

  – Internet tillhör de unga. I år kommer de flesta av Alibabas ledare som är födda på 60-talet att dra sig tillbaka och lämna över ansvaret till de yngre. Vi tror att de förstår framtiden bättre än oss.

  **Lucy Peng tog **inte över stafettpinnen efter Jack Ma, men har sedan dess fortsatt sin karriär inom företaget och 2014 rankades hon som en av världens mäktigaste kvinnor.

  Mittemellan Huffington Posts chefredaktör Arianna Huffington och mobiljätten HTC:s medgrundare Cher Wang, ligger Lucy Peng på plats 53 när Forbes listade de 100 mäktigaste kvinnorna i världen.

  Och även om Alibaba grundades av en klar majoritet av män används Lucy Peng som ett exempel när affärssajten Quartz 2014 riktar en känga till de ojämställda företagen i Silicon Valley.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: BAO FAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X