Annons

E-cigaretter – en dold fara?

E-cigaretter är nu på frammarsch över världen och marknaden växer snabbt. 2011 var ökningen 30 procent och omsättningen inom EU cirka 500 miljoner euro. Tobaksbolagen vädrar nya marknader och satsar stort. Användningen kan dock medföra faror kopplat till både hälsa och otillräckligt regelverk.

Publicerad

En arbetsgrupp inom Marknadskontrollrådet har granskat användningen av e-cigaretter och deras effekter och kommit fram till att det finns många problem kopplade till användningen av dem. I en skrivelse till socialminister Göran Hägglund ger arbetsgruppen ett antal rekommendationer om frågor som måste utredas innan e-cigaretter kan säljas lagligt på den svenska marknaden.

E-cigaretter, eller elektroniska cigaretter, består egentligen av flera olika produkter: En vätska, nikotin eller andra ämnen, som förångas och inhaleras som rök, en förångningsmekanism och ett batteri som driver mekanismen. Allt förpackas till en till det yttre liknande cigarett. De säljs mest via internet, men även i vissa butiker.

Annons
Annons
Annons