Dystra utsikter för arbetslösheten

Inget tyder på att arbetslösheten är nere runt 4 procent nästa år. Ams prognos är tydligt pessimistisk och osäkerhetsfaktorerna är dessutom fler än på länge. Och som om det inte vore nog förändras mätmetoden. Den officiella arbetslösheten blir högre i fortsättningen.

Under strecket
Publicerad
Annons

KOMMENTAR | AMS
Enligt Ams blir årsgenomsnittet för den öppna arbetslösheten runt 4,5 procent nästa år. Sysselsättningsökningen beräknas till knappt 30 000 när friårsplatserna är borträknade.
Men.

Prognosen för arbetslösheten är gjord på gamla siffror.
Från och med i går mäts den officiella arbetslösheten enligt en EU-harmoniserad mätmetod. I den nya undersökningen räknas bland annat fler in i gruppen arbetslösa. Enligt gårdagens redovisning ökade den öppna arbetslösheten under april i år med 0,4 procentenheter, från 5,4 procent, till 5,8.
Vid gårdagens prognos hade inte Ams tillgång till den nya metoden. Men när det är dags för nya prognoser ska Ams liksom alla andra använda den nya metoden. Används den nya metoden på gårdagens prognossiffror blir den öppna arbetslösheten nära 5,5 procent i år och nära 5 procent nästa år. Exakt hur den nya mätmetoden påverkar siffrorna är visserligen ännu så länge oklart. Men att de blir högre är uppenbart.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons