Dystopier lockar unga till biblioteken i Dalarna

Författaren Sofia Nordin besöker Dalarna för att prata om dystopier i litteraturen.
Författaren Sofia Nordin besöker Dalarna för att prata om dystopier i litteraturen. Foto: Nordstedts förlag.

Hur får man unga vuxna att läsa mer? Den frågan ställde sig ungdomsbibliotekarien Ninni Skön i Mora och startade läsprojektet Fy f*n vad overkligt tillsammans med biblioteken i Älvdalen och Orsa.

Under strecket
Publicerad

Herman Geijer berättar om hur man överlever en zombieapokalyps (och liknande) under sitt besök på Älvdalens bibliotek.

Foto: Ninni Skön.Bild 1 av 1

I höstas startade lässatsningen som ska locka en bortglömd målgrupp tillbaka till biblioteken i norra Dalarna. Enligt ungdomsbibliotekarien Ninni Skön är det vanligt att läsningen och boklånen bland unga sjunker efter "bokslukaråldern", det vill säga 10-12 år.

– Tappar man dem inte under högstadiet så gör man det i gymnasiet. Varför det är så vet jag inte, det finns inget enkelt svar, men det är något man pratar om inom biblioteksvärlden.

För att fånga upp dem som tappat läsningen har folkbiblioteken i Mora, Orsa och Älvdalen därför bjudit in alla mellan 15 och 25 år till bokcirklar och författarträffar kring en sedan länge rådande boktrend: dystopier.

– Många frågar varför vi valde just dystopier, för det är ju så hemskt, men det är väldigt aktuellt och det är ett sätt att kunna prata om samhället, världen och kriser genom litteraturen, säger Ninni Skön.

Herman Geijer, författaren och zombieöverlevnadsexperten som utsågs till lyssnarnas favorit i fjolårets "P1 Sommar", besökte de tre kommunernas bibliotek i april. I maj kommer författaren Sofia Nordin och pratar om "En sekund i taget", en av böckerna som det bokcirklats om. Det har varit rätt glest på bokcirkeln i Mora, erkänner Ninni, men desto fler på författarbesöken.

Herman Geijer berättar om hur man överlever en zombieapokalyps (och liknande) under sitt besök på Älvdalens bibliotek.

Foto: Ninni Skön.Bild 1 av 1
Herman Geijer berättar om hur man överlever en zombieapokalyps (och liknande) under sitt besök på Älvdalens bibliotek.
Herman Geijer berättar om hur man överlever en zombieapokalyps (och liknande) under sitt besök på Älvdalens bibliotek. Foto: Ninni Skön.

– De som faktiskt kommer förtjänar att uppmärksammas, vi blir jätteglada när de dyker upp. Men generellt är det "kulturtanterna" som bär biblioteken på sina axlar, de kommer alltid på våra evenemang och när man arrangerar något för barn kommer många.

– Gör man något som riktar sig till ungdomar dyker det kanske upp ett par stycken, man får inte lika mycket tillbaka. Men jag tillhör kategorin som tycker att om det kommer fem personer så har vi gjort något bra för fem personer! Nästa gång kanske de tar med sina kompisar, fast det tar ett tag innan det händer något.

Ett syfte med projektet har också varit att bli bättre på att samarbeta med andra instanser, som till exempel studieförbunden och informera skolor om vad som sker på biblioteken.

– Det finns en väldigt förlegad syn på biblioteket. Att det bara är böcker och tråkiga tanter som står där och är barska, och populärkulturen införlivar ju den myten. Det finns många faktorer till att tröskeln till biblioteket är så pass hög, och jag tror vi måste få ner den där tröskeln.

Mora är den enda av de tre kommunerna som har en ungdomsbibliotekarie och faktum är att de också har flest ungdomar som lånar böcker. Ändå är det motigt.

– Det finns en slags hopplöshet i hela biblioteksvärlden, att det inte är någon idé. Man vill så gärna, men det tar tid och resurser och det är svårt att få hit ungdomar. Att sätta upp en affisch eller en annons funkar inte. Vi har inte tagit hand om den här gruppen, därför gjorde vi den här storsatsningen i Ovansiljan.

Ninni Skön har försökt bli bättre på att prata direkt med unga vuxna som besöker biblioteket, och tilltalet i annonserna som de lagt upp i sociala medier och på bloggen Ovansiljanläser är mindre formellt för att bryta ner barriärerna.

– Syftet har inte bara varit att de ska komma till oss, utan att vi ska bli bättre på att nå ut till dem. Jag hoppas att vi kan fortsätta det här samarbetet och det ska bli intressant att se vad resulterar i slutändan.

Annons
Annons
Annons
Annons