Annons
X
Annons
X

Dystert Europa sänkte Stockholmsbörsen

Tidigt på måndagsförmiddagen kom flaggningen för att det skulle bli en tung börsdag. Järnjätten
SSAB föll hårt, och drog med sig råvaru- och verkstadsbolagen i fallet. Detta efter att japanska stålbolaget Tokyo Steel redovisat en mager rapport. Men att fallet på börsen också skulle bli högt, anade få.

Strax före lunch kom industribolagets
Alfa Laval sin kvartalsrapport, som förvisso inte var helt tokig. Bolaget hade tappat något i sitt resultat, men visade upp en positiv orderingång. Något som fick marknaden att se rött. Aktien störtdök på beskedet, först fyra procent, sedan under eftermiddagen mot minus sju procent. När börsen till slut stängde hade industrijätten fallit med 6,75 procent. Näst sämst på storbolagslistan efter
Ratos som föll 6,9 procent.

– Någon toppenbra förklaring till varför just Stockholmsbörsen går ner dubbelt så mycket som i övriga Europa har jag inte. Men vi kunde redan i fredags se varningstecken. Sedan finns det händelser under helgen som pekade på att börsen skulle öppna mellan en halv och en procent ner, och det gjorde den också, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, strax efter lunchtid.

Börsfallet hade kunnat sluta där. Men det var i Europa som det största sänket kunde hittas. Flera händelser hade under helgen flaggat om att det kunde bli en tuff måndagsbörs. Dels oroligheter i Eurozonen. Efter att den nederländska minoritetsregeringens förhandlingar om ett svångremspaket till det skuldtyngda landet kollapsat började det i helgen spekuleras om nyval.

Annons
X

Stödpartiet Frihetspartiet, med Geert Wilder i spetsen, vägrade gå med på regeringspartiet VVD:s linje. Och sent på måndagseftermiddagen meddelade den Nederländska premiärministern Mark Rutte sin avskedsansökan till drottning Beatrix.

Presidentvalet i Frankrike skapar också ringar på vattnet. I helgen blev sittande presidenten Sarkozy slagen på fingrarna av socialistiske utmanaren Hollande. Den sistnämnde har lovat riva upp den nyligen framförhandlade europeiska finanspakten, om han blir vald det vill säga.

– Det här är händelser som knappast är överraskande, men ändå besvärande. Men det som haltar lite i den förklaringen är att dramatiken är större på börserna än på räntemarknaderna, sade Lundevall. Han hade då inte fått beskedet om Ruttes avgångsansökan.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förklaring till att marknaden blev så turbulent under måndagen finns också i EMU:s inköpchefssindex PMI. Euroområdets samlade inköpschefsindex sjönk till 47,7 i april, jämfört med 49,1 föregående månad. Analytikernas förväntningar låg på en ökning till 49,3, enligt Bloomberg News. Noterbart är dock att tyska indexet IFO, som är mer inriktat mot inhemsk industri visade starka siffror på fredagen. Och vanligtvis brukar marknaden följa IFO, menar Esbjörn Lundevall.

  – Om man ska använda en indikator så är det IFO, som är en månatlig tysk konjukturundersökning. Den kom i fredags och var återigen väldigt stark. Sedan kom en PMI-indikator som var extremt svag. De pekar åt olika håll, men i dag tog man tydligen PMI-indikatorn till sitt hjärta.

  Att Sverige blev det landet som skulle falla tyngst i Europa är dock svårförklarligt.
  Stockholmsbörsen föll med över fyra procent och slutade på minus 4,02 procent. Det största fallet sedan den 4 november i fjol, då börsen föll med 4,5 procent. Det är också det största fallet i år, 157 miljarder upp i rök på en dag. I börsfallets manus fanns en stor dos psykologi, menar Lundevall.

  – En stor förklaringsvariabel är att marknaden är väldigt nervös på grund av eurokrisen. Annars hade vi inte fått den här dramatiken. Eurokrisen gör folk nervösa.

  Hur gick det för dina aktier? http://bors-nliv.svd.se/
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X