Dyster framtid för Europa

Bilden av en fortsatt lågkonjunktur i Europa bekräftades i går av ny ekonomisk statistik. Tillväxten är avtagande, oljepriserna fortsatt höga och arbetslösheten ligger envist kvar på 9 procent. Den enda ljuspunkten i bilden är att euron, efter Frankrikes nej till nya EU-fördraget, har fortsatt att försvagas mot dollarn och de asiatiska valutorna, vilket ger exporten en välkommen stimulans.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det känsliga inköpschefsindex publicerades i går över större delen av Europa. För eurozonen har index sjunkit från 49,2 till 48,7, ett relativt kraftigt fall för en månad (index över 50 visar att inköpscheferna tror på bättre tider; index under 50 indikerar sämre tider). Index för nya order gick också ner från 48,9 till 48,5.
EU-kommissionen reviderade i går också ner sin prognos för kvartalstillväxten från spannet 0,2-0,6 till spannet 0,1-0,5.
Utfall för första kvartalet visar att eurozonen vuxit med 1,3 procent i årstakt, det vill säga långt under potentialen som brukar anges till drygt 2 procent per år. Snabbaste tillväxten i eurozonen uppvisar Grekland, med 2,8 procent. Sämst står det till i Italien, som med en negativ tillväxt på 0,5 procent är i recession.

Italiens centralbankschef Antonio Fazio talar nu öppet om att Italien lider av en allvarlig ekonomisk sjuka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons