Annons
X
Annons
X

Vi lägger 49 miljarder på presenter - varje år

Vi är generösa, men våra presenter till familj och vänner kostar betydligt mer än vad vi tror. Framför allt för småbarnsfamiljer kan presentkontot slå i taket när det är barnkalas varje helg.

Varje år lägger vi 49 miljarder kronor på presenter till familj, släkt och vänner.

Men det är få av oss som har koll på hur mycket pengar vi faktiskt lägger på gåvor. När det kommer till kritan visar det signämligen att vi betalar dubbelt så mycket som vi tror för alla presenter vi ger bort. Det framgår av en undersökning som Nordea har låtit göra och som redovisas i fredagens Metro.

– Det här är en utgift som lätt drar iväg. Vi känner krav på att ge bort dyra presenter och så köper vi för mer än vi har råd med, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, till Metro.

Annons
X

Vi spenderar mest pengar på presenter till våra barn och släktingar när de gifter sig. De flesta kan tänka sig att betala runt 6 000 kronor för en bröllopspresent till sitt barn.

Jämna födelsedagar är ett annat tillfälle när kostnaden för presenter gärna springer iväg.

Kvinnor lägger mer pengar på presenter än vad män gör, inte sällan är det kvinnan i familjen som köper presenter när barnen ska på kalas eller när en familjemedlem eller släkting fyller år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De som ofta har sämst ekonomi och därmed svårast att köpa presenter är de ensamstående föräldrarna, men det gäller även för småbarnsföräldrar generellt.

  – För många småbarnsföräldrar kan det lätt bli några hysteriska år när det ständigt är barnkalas. Det kan nästan bli lite skambelagt att man inte vill erkänna att man inte har råd att ge bort fina presenter, säger Ingela Gabrielsson, till Metro.

  Hennes slutsats är att vi är generösa men att vi kanske skulle behöva vara lite snålare ibland.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X