Analys

Negra Efendić:Dyrt för regeringen sänka a-kassan

Negra Efendić

Regeringen håller sin del av dealen med facken och tar nu bort den differentierade a-kasseavgiften. För hotell- och restauranganställda sänks avgiften med cirka 250 kronor per månad. Men reformen är dyr och äter upp det mesta av regeringens ”jobbpaket för unga”.

Under strecket
Publicerad
GÖTEBORG 2013-09-09 Ministrarna och partiledarna för Alliansen från vänster, Fredrik Reinfeldt (M),  Annie Lööf (C),  Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) besökte Clas Ohlsons butik i Västra Frölunda i Göteborg på måndagen.
Foto Adam Ihse / SCANPIX / Kod 9200

GÖTEBORG 2013-09-09 Ministrarna och partiledarna för Alliansen från vänster, Fredrik Reinfeldt (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) besökte Clas Ohlsons butik i Västra Frölunda i Göteborg på måndagen. Foto Adam Ihse / SCANPIX / Kod 9200

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Annons

2007 införde regeringen de hårt kritiserade förändringarna i a-kasseavgiften och kopplade den till arbetslösheten i de olika branscherna. Om man hade ett yrke där arbetslösheten var hög fick man helt enkelt betala en högre avgift.

Det ledde till att en del a-kassor chockhöjde sina avgifter och medlemsflykten var ett faktum. Efter att reformen infördes förlorade a-kassorna en halv miljon medlemmar på två år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons