X
Annons
X

Stort kräfttest: Dyrast och svenskt är bäst

Satsa på svenska kräftor till kräftskivan. Skaldjuren från sjön Loren fick högst betyg när SvD:s proffspanel testade ett urval av årets färska kräftor.

SvD:s panel testar kräftor.

Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 1 av 9

SvD:s panel testar kräftor.
SvD:s panel testar kräftor. Foto: Therese Jahnson
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 2 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 5 av 6

Lorenkräftor, svenska, 1 kg, 399 kr.

Små fina djupt röda kräftor. Skalet är lagom hårt och köttet har bra konsistens och god smak. Luktar fräscht och lagen har en perfekt balans mellan sälta och dill. Testets bästa kräfta.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 3 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 5 av 6

Vadstena kräftor, Klosterdelikatesser, 1 kg, 299 kr.

En snygg, lagom stor kräfta med fina klor. Vissa kräftor har dock lite kött och för mjukt skal. Fräsch doft och balanserad sälta i smaken men dillen saknas. Gott smör.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 4 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 4 av 6

Färska kokta signalkräftor, Smålandskräftan, 500 gr, 199 kr.

Fin kräfta med djup röd färg. Klorna är stora och fina. Bra konsistens på köttet som dock är något för sött. Gott smör. Lagen är lite annorlunda i smaken och saknar dill.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 5 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 3 av 6

Färska engelska signalkräftor, Smålandskräftan, 500 gr, 99 kr.

Fin men något blek kräfta med välfyllda klor. Bra konsistens på köttet förutom i klorna där det är lite sladdrigt. God dillsmak, mycket smör men sältan fattas.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 6 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 3 av 6

Kräftor från Turkiet, Ullmo, 700 gr, 119 kr.

Vacker färg men skalet är alldeles mjukt och klorna är små. Hygglig men tunn smak på köttet som är lite löst i konsistensen. Lagen är fräsch men saknar sälta och dillsmak.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 7 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 3 av 6

Färska turkiska kräftor super jumbo, Lobster, 1 kg, 199 kr.

En brunorange kräfta på steroider, alldeles för stor, även om den säljs som superjumbo. Mjuk och taggig i skalet men den smakar bättre än vad den ser ut. Mycket gott smör och fin dillsmak.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 8 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 2 av 6

Färska kräftor från Turkiet, Ullmo, 500 gram, 89 kr.

Blek i färgen och mjuk i skalet. Klorna är för små och svåra att äta. God dilldoft men lagen smakar mer av kummin än av dill. Tråkig bismak av dy. Något svampig i konsistensen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Therese Jahnson Bild 1 av 1

Del 9 av 9

undefined
Foto: Therese Jahnson
Betyg: 2 av 6

Turkiska bergsjökräftor, Lobster, 500 gr, 99 kr.

Blek och brunfläckig och inte så attraktiv. Klorna är så små att de inte går att skala. Dessutom är skalet mjukt. Luktar gott men smaken är tråkig och något unken.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X