Dyrare tobak ska få unga att fimpa

Ålderskontrollen vid försäljning av tobak är för dålig. Det menar folkhälsominister Maria Larsson (kd). Varannan niondeklassare kan köpa snus och cigaretter i affären trots att det är förbjudet att sälja tobak till minderåriga. Nu presenterar regeringen nya direktiv till en utredning som ska se över problemet.

Publicerad
FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Annons

–Vi vill ha en bättre efterlevnad av den åldersgräns som gäller för att köpa tobak. Idag köper 53 procent av niondeklassarna som är 14–15 år cigaretter och snus utan problem. Det förebyggande arbetet har blivit eftersatt och vi kommer att etablera en utredare som ska titta på de här frågorna, säger äldre- och folkhälsominister ­Maria Larsson, till SvD.

Prillan under läppen. Ett bloss på cigaretten. Svenskarnas rök- och snusvanor blir allt dyrare. Om två dagar, den 1 januari, stiger priset på cigaretter och snus då regeringens utlovade höjning av ­tobaksskatten – den andra på två år – träder i kraft. Tanken är att få svenskarna att fimpa och slänga dosan. En stor målgrupp är unga rökare och snusare. Trots att en 18-årsgräns för att köpa tobak infördes 1997 kan varannan minder­årig fortfarande köpa cigaretter och snus i butiker utan problem. Det visar en studie som genomfördes förra året vid Karlstads universitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons