Dyrare alkohol oavsett block

Både alliansen och de rödgröna vill höja alkoholskatterna och dra in över en miljard mer om året till statskassan. Effekten kan bli ökad gränshandel men också lägre totalkonsumtion av alkohol. Samtidigt varnar bryggerinäringen för att svenska ölproducenter kan slås ut.

Under strecket
Publicerad
Jakob Örtendahl, 34, arkitekt, Stockholm, Palle Nilstein, 37, hamnkapten, Stockholm och Johan Skaneby, 44, produktspecialist, Aspudden:
”Det finns många saker att beskatta och då är väl det här okej, om man fick veta vad pengarna ska gå till”, säger Johan Skaneby. ”Ja, om det används mot alkoholens skadeverkningar, till exempel. Men det kommer inte att påverka konsumtionen, folk dricker inte mindre för att det kostar 2,50 mer”, säger Palle Nilstein. ”Det slår mot de som har väldigt ont pengar”, säger Jakob Örtendahl.

Jakob Örtendahl, 34, arkitekt, Stockholm, Palle Nilstein, 37, hamnkapten, Stockholm och Johan Skaneby, 44, produktspecialist, Aspudden: ”Det finns många saker att beskatta och då är väl det här okej, om man fick veta vad pengarna ska gå till”, säger Johan Skaneby. ”Ja, om det används mot alkoholens skadeverkningar, till exempel. Men det kommer inte att påverka konsumtionen, folk dricker inte mindre för att det kostar 2,50 mer”, säger Palle Nilstein. ”Det slår mot de som har väldigt ont pengar”, säger Jakob Örtendahl.

Foto: SIMON PAULIN
Jennifer Nystedt, 35, formgivare, Sundbyberg:
– Nja, det är redan dyrt och folk kommer att fortsätta köpa lika mycket, förutom ungdomarna kanske och det är bra. Men det kommer att göra staten gott.

Jennifer Nystedt, 35, formgivare, Sundbyberg: – Nja, det är redan dyrt och folk kommer att fortsätta köpa lika mycket, förutom ungdomarna kanske och det är bra. Men det kommer att göra staten gott.

Foto: SIMON PAULIN
Lisa Lundgren Winkler, 32,  dekoratör, Stockholm:
– Nej, jag tycker inte det, men vill man skaffa pengar på något sätt kanske det är bra. Ska de få folk att dricka mindre är det fel, för det kommer de aldrig att göra.

Lisa Lundgren Winkler, 32, dekoratör, Stockholm: – Nej, jag tycker inte det, men vill man skaffa pengar på något sätt kanske det är bra. Ska de få folk att dricka mindre är det fel, för det kommer de aldrig att göra.

Foto: SIMON PAULIN
Maria Peters, 49, vårdbiträde, Botkyrka:
– Ja, alkohol är inte nödvändigt att dricka, det finns större behov hos bland annat barnfamiljer och människor som inte har så hög lön.

Maria Peters, 49, vårdbiträde, Botkyrka: – Ja, alkohol är inte nödvändigt att dricka, det finns större behov hos bland annat barnfamiljer och människor som inte har så hög lön.

Foto: SIMON PAULIN
Annons

I alliansens valmanifest som presenterades i veckan, sägs att alkoholskatten på bland annat öl och vin ska höjas med cirka 13 procent under mandatperioden. Dessutom finns enligt SvD:s källor ett förslag om att höja spritskatten med 5 procent, men allt detta kommer inte att ske förrän tidigast 2012 om alliansen får fortsätta.

–Vi behöver justera upp priserna eftersom de släpat efter jämfört med den allmänna prisutvecklingen i samhället och att människors reallöner ökat så mycket. Därigenom har alkoholen relativt sett blivit billigare, men eftersom priset är en av våra viktigaste instrument för att hålla tillbaka konsumtionen behöver skatterna höjas, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons