X
Annons
X

Dyr sommarbensin att vänta med oljepris på fyraårshögsta

Brentoljan har stigit 19 procent sedan årsskiftet och handlades som mest till 80,50 dollar per fat i veckan. Uppgången märks nu på bensinpriset som ligger på sin högsta nivå någonsin. Branschorganisationen Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI) har varnat för att sommarpriset på bensinen riskerar att gå över 16 kronor litern, men redan nu ligger riktpriset för 95-oktanig bensin högre än så. SPBI bedömer att de höga priserna är något vi får vänja oss vid.

Läs mer om Marknadsveckan
undefined
Foto: Björn Larsson Ask

Oljepriserna fortsätter att stiga och i veckan passerade brentoljan 80 dollar per fat för första gången sedan november 2014. Uppgången märks inte minst på högre priser på bensin och diesel. Till sommaren kan priserna komma att stiga ännu mer.

– Det ligger i farans riktning att det går över 16 kronor sade Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet (SPBI) tidigare i veckan.

Under fredagen hade riktpriset för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer stigit till 16:16, det högsta bensinpriset i Sverige hittills, enligt samma branschorganisation.

Annons
X

Det är framförallt oljekartellen Opecs strategi att hålla nere produktionen av olja som drivit upp priset, men USA:s hot om att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran och istället utöka sina sanktioner mot landet påverkar också:

– Iran producerar drygt 3 miljoner fat per dag och skulle de komma in i ett nytt embargo så minskar det, säger Ulf Svahn.

Han tror också att priserna kommer vara fortsatt höga även på längre sikt:

– Att världsmarknadspriset ligger ganska högt ska vi nog räkna med ett tag, för det ligger i OPEC:s intention, säger han.

I veckan kom International Energy Agency med en prognos som visar att de höga priserna väntas dämpa konsumtionen, tillväxten på den globala efterfrågan dämpas i år.

IEA konstaterar att oljekartellen Opec till slut har lyckats reducera det globala överutbudet på olja då lagren har sjunkit under den genomsnittliga femårsnivån för första gången sedan 2014. Marknaden väntas stramas åt ytterligare då produktionen backar i Venezuela samtidigt som USA ska återinföra sanktionerna mot Iran.

Högre priser väntas även driva upp produktionen från Opecs konkurrenter, i synnerhet från skifferoljeproducenter i USA.

Under fredagen noterades brentoljan till 79,67 dollar.

Läs även

Annons
X
Annons
X
Foto: Björn Larsson Ask Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X