Annons

Trump slog sönder inte bara en utan två dynastier

Familjen Clinton i New York efter valnederlaget.
Familjen Clinton i New York efter valnederlaget. Foto: Seth Wenig/AP

Washington Posts Pulitzerprisvinnande David Maraniss förklarar hur Hillary Clinton kunde misslyckas med att nå väljarna i presidentvalet. Få amerikaner kände de medelamerikaner som vände Demokraterna ryggen än hennes man Bill gjorde. Han växte upp bland dem och studerade dem senare med en fanatisk intensitet under sin stigande karriär.

Under strecket
Publicerad

Paret Clinton på kampanjplanet i Philadelphia ett par dagar före katastrofvalet.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 6

Arkansasguvernören Bill Clinton och hans fru Hillary på middag i Vita huset 1979.

Foto: Barry Thumma/APBild 2 av 6

Bill och Hillary Clinton gästar Arsenio Halls tv-show 1992.

Foto: IBLBild 3 av 6

”Elitens” show över: Hillary Clinton på scen omgiven av maken Bill, dottern Chelsea Clinton, samt presidentparet Obama, Barack och Michelle.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 4 av 6

1980, Little Rock, Arkansas: Bill och Hillary Clinton med nyfödda Chelsea.

Foto: Polaris ImagesBild 5 av 6
Foto: Matt Rourke/APBild 6 av 6

Nu, när varje tanke på en ny Clintondynasti är död och begraven kan en förklaring till paret Clintons häpnadsväckande politiska fall vara hur mycket de rörde sig bort från den medelamerikanska känsligheten till en tillvaro inom östkusteliten – från McDonald’s till veganism för att uttrycka det symboliskt – vilket gjort det svårt för Hillary att överbrygga nationens stora och växande sociala klyfta. Det gjorde henne sårbar även för attacker från den mest osannolika av motståndare, en rik fastighetsmagnat på Manhattan som inte har något gemensamt med de flesta av sina väljare annat än sin kusliga förmåga att tala deras missnöjesspråk.

Bill Clinton växte upp i Arkansas jordbruksbygder. Hans mamma kallade honom Bubba och betraktade honom som sin Elvis. Deras område befolkades framför allt av vita som saknade pengar och inflytande och kände sig främmande inför de sociala och ekonomiska förändringar som mullrade i omvärlden och var på väg åt deras håll.

Annons
Annons
Annons