Recension

En uppslagen telefonkatalog i ­Brasiliens urskogar. En bok om Lasse SöderbergDynamisk poesigeneral

I en rad essäer läggs Lasse Söderbergs poetiska gärning under lupp. Ofta lite i skuggan av ­Tomas Tranströmer lyfts Söderberg fram som en av svensk samtids främsta poeter.

Publicerad
Annons

”Som metaforskapare är Söderberg här fullt i klass med Tranströmer, ja, i vissa avseenden kanske rentav hans överman”, skriver Lars-Håkan Svensson om en av Lasse Söderbergs tidiga diktsamlingar från 50-talet. Det gör han i en synnerligen intressant essä som tar sin utgångspunkt i vad Tranströmer i ett brev till Robert Bly 1965 kallar ”den Söderberg–Tranströmerska härvan”.

Essän ingår i en på det hela taget stimulerande antologi med essäer om just Lasse Söderberg. Volymen bygger på de föredrag som hölls vid ett symposium som för något år sedan iscensattes i Lund med anledning av att poeten fyllde 75. De båda lunda­docenterna Lars Gustaf Andersson och Anders Mortensen har lockat några av före­dragshållarna att fila sina före­drag till tryckbara texter och har till dessa fogat en essä av Jesper Svenbro, tidigare tryckt i hans bok ”Fjärilslära”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons