Dvd:n kommer inte få lyckligt slut

Snabb teknikutveckling driver en växande digital filmkonsumtion – illegal såväl som laglig – som slår mot försäljningen av filmbolagens kassakor, dvd-filmerna. Färre antal sålda filmer och fallande snittpriser krympte marknaden med 15 procent mellan 2010 och 2011. Samtidigt har inte det nyare formatet Bluray fångat upp så mycket av de förlorade intäkterna som branschen hoppats.

Under strecket
Publicerad
Annons

2009 var ett toppår för den fysiska köpfilmsmarknaden, med en omsättning på 2,2 miljarder kronor för dvd-filmer och 110 miljoner för Bluray. Enligt filmbranschen låg förtjänsten till stor del på Ipred-lagen samt den första rättegången mot den illegala nedladdningssajten Pirate-bay som ägde rum samma år. Men sedan dess har försäljningen av dvd-filmer stagnerat kraftigt, en utveckling som slår hårt mot filmbolagen.

– Försäljningen går ned överallt i hela världen. Utvecklingen kommer inte att stanna av, det är dvd:ns livscykel som går mot sitt slut, säger Lars Südow, affärs-områdeschef på marknads- analysföretaget GFK.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons