”Jag började fotografera duvorna i början av juli efter att först ha talat med en massa chaufförer om var de höll till och vilka tider de åkte med tunnelbanan”, säger Anders Ahlgren.
”Jag började fotografera duvorna i början av juli efter att först ha talat med en massa chaufförer om var de höll till och vilka tider de åkte med tunnelbanan”, säger Anders Ahlgren. Foto: Anders Ahlgren

Duvorna som väljer bort flyget

Människan fascineras när djuren visar mänskliga egenskaper. Fotografen Anders Ahlgren har följt duvorna som lärt sig åka tunnelbana i Stockholm.

Publicerad

De tvekar lite, ser sig omkring. Lyckas med konststycket att se obrydda och på samma gång vaksamma ut. Det är lugnt på perrongen. Människan som står närmast är tillräckligt långt borta för att inte utgöra något hot. De inväntar signalen, närmar sig tåget. Så kommer den: ”Se upp för dörrarna – dörrarna stängs”. De kliver ombord, liksom nonchalant, utan att skynda. Till skillnad från de andra passagerarna visar de inga tecken på stress.

Duvorna som åker tunnelbana i Stockholm har blivit kändisar i och omkring Farsta. De som regelbundet tar tunnelbanan härifrån har förmodligen någon gång lagt märke till dem. Duvorna häckar i takreglingarna och stryker runt spåret. Ironiskt nog – rovfågelvarningen till trots – håller ett par av dem till i Hökarängen. Ibland syns de längst ner i T-centralen, på perrongen till blå linjen.