Annons
X
Annons
X

Duvaktiga tongångar från Yellen stärkte börshumöret

De nordiska börsindexen följde den allmänna uppåttrenden i Europa under onsdagens handel. Duvaktiga tongångar från Fed-chef Janet Yellen på tisdagskvällen stärkte börshumöret.

Av Direkt
[object Object]
Fed-chefen Janet Yellen piggade upp börserna med duvaktiga tongångar. Foto: Richard Drew

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning till plus 1,7 procent vid nivån 917.

På danskt börsgolv steg storbolagsindex C20 Cap 1,3 procent. I toppen av kurslistan placerade sig teknologibolaget William Demant och verkstadsbolaget FLSmidth, båda med uppgångar på 2,8 procent utan märkbara bolagsspecifika nyheter.

Onsdagens vinnare i Köpenhamn blev biotech-bolaget Exiqon, som steg 39 procent efter att nederländska Qiagen lämnat ett bud på närmare 700 miljoner danska kronor. Styrelsen i det danska bolaget har rekommenderat ägarna att acceptera budet.

Annons
X

Ensam på minus inom C20 Cap, med ett tapp på 0,4 procent, var samtidigt Novo Nordisk, som därmed följde den lite tyngre utvecklingen för läkemedelssektorn i Europa i stort.

Oslosbörsens OBX-index steg mest av de nordiska indexen med plus 2,9 procent, efter ett rejält oljebetingat nedställ om 3 procent under tisdagshandeln.

Tisdagens förlorare Petroleum Geo-Services och Seadrill hittades i indextoppen med uppgångar på 8,2 respektive 5,8 procent.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Av de lite större bolagen gick även Statoil, Telenor och Norsk Hydro alla bättre än index.

  I Helsingfors var OMXH25 upp 2,1 procent. Bästa aktie var Outokumpu med ett kurslyft på 6,5 procent. Stålkoncernen meddelade under morgonen att det fått 23 miljoner euro i skadeersättning från försäkringsbolag efter ett haveri i ett stålverk 2014. Bolaget passade dessutom på att presentera en ny finanschef.

  Annons

  Fed-chefen Janet Yellen piggade upp börserna med duvaktiga tongångar.

  Foto: Richard Drew Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X