Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Hugo Rehnberg:Duschdebatt, modehelg och kockarnas krogfavoriter

Hugo Rehnberg

Hur ofta duschar du? Jag förmodar att de flesta skulle svara någon gång om dagen, möjligen med undantag för mosiga söndagar där planen ändå bara är att ligga utfläkt i soffan och äta takeaway framför tv:n i urtvättade mjukiskläder.

De senaste veckorna har det blossat upp en hygiendebatt i sociala medier. Det började med att Hollywoodparet Mila Kunis och Ashton Kutcher förklarade att de är sparsamma med duschandet, för att inte rubba kroppens egna balanser. Mila Kunis växte upp i Ukraina utan varmvatten vilket tydligen format hennes hygienrutiner. Ashton Kutcher förklarade glatt han trots allt ger skrev och armhålor en omgång med tvättlappen varje dag. Även kollegan Kirsten Bell klev fram som dusch-aversiv. ”Jag väntar tills det börjar stinka, det är biologins sätt att säga att det är dags att tvätta sig”. Jake Gyllenhaal fyllde på med att han dragit ner på badandet eftersom det har en negativ inverkan på hudens lyster.

Ängslig och lättinfluerad som jag är, har detta fått mig fundera över mina egna duschrutiner (varje morgon och efter mina träningspass, vilket i bästa fall är tre gånger i veckan). Människokroppen är trots allt en begåvad konstruktion, den kanske renar sig själv bättre än jag trott. Jag måste ju bli mer medveten och tänka på naturen och kanske är det onödigt att slösa på vattnet och visst innehåller det mikroplaster och så vidare.

Napoleon brukade skicka sändebud till sin älskarinna Joséphine att hon skulle sluta tvätta sig eftersom han snart skulle avlägga besök. Den lille korsikanen föredrog henne au naturel.

Men alla älskar inte naturlighet. Och ingen vill vara den där personen på kontoret vars vidriga kroppsodör får kollegorna att profylax-andas eller gå i märkliga cirklar.

Att dra ner på duschandet känns dessutom farligt för kreativiteten, jag får ofta mina bästa idéer under morgonstrålarna när hjärnan ännu inte hunnit kontamineras av en massa intryck. Dessutom är bara tanken på att stå och dutta med en tvättlapp deprimerande på något sätt.

Med andra ord, jag står över den här trenden. Och till er som väljer att följa antidusch-hetsarna från Hollywood vill jag påminna om en sak: kändisar kommer undan med en massa skit som vanliga dödliga inte gör.

Mina tips:

Se: Nio främlingar med Nicole Kidman som skruvad välmåendeguru. Amazon Prime.

Ät på: Pontus Frithiofs nyöppnade krog La Tour. Power dining med stans bästa utsikt.

Byt kläder: Modevecka i Stockholm och hos Popswap på Norrlandsgatan 6 kan du byta kläder istället för att köpa nya.

Text: Hugo Rehnberg - 27 augusti 2021
Annons