Annons
X
Annons
X

Duracellduons singlar fyller dada-dansgolven

De diggas lika hårt av superkommersiella trancejockeyn DJ Tiesto som av experimentella Boy 8-bit. ­Efter att ha varit omhuldade av Europas dj-scen sedan starten för två år sedan letar sig Dada Life nu in på listorna. När ska ­Sverige upptäcka sina nya storheter?

Olle Cornéer och Stefan Engblom är laptopmusiker i dansmusikakten Dada Life.
Olle Cornéer och Stefan Engblom är laptopmusiker i dansmusikakten Dada Life. Foto: LARS PEHRSON

Olle Cornéer, 32, och Stefan Engblom, 25, hade suttit i samma studio ett bra tag innan de testade att skriva en låt ihop, men när de väl provade förrförra sommaren hittade de rätt direkt.

Resultatet, låten­ Big time, sajnades till Mylos­ label Breastfed och sen dess har det bara rullat på med släpp på en rad olika etiketter som spelats ­flitigt av dj:er över hela Europa.

Det var dock inte förrän Belgiens motsvarighet till vårt P3 satte låten Fun fun fun! på högsta rotation, och alla kommersiella stationer hakade på, som Dada Life blev en angelägenhet utanför klubbvärlden. Låten nådde tionde­platsen på belgiska singellistan och har kommit med på åtskilliga samlingsskivor, och förra veckans släpp, Your favorite flu, gick rakt in som etta på samma lands danslista.

Annons
X

Nästa singel – med det passande namnet Cash in, drop out – ligger redan på UK Buzz chart. Hur känns det då som källarhouseproducenter att plötsligt hitta sina låtar på samlingsskivor bredvid Britney Spears-spår och se sina namn på en Hits for kids-skiva?

–Knasigt, säger Olle Cornéer. Men kul. Särskilt med tanke på att allt vi gör är helt kompromisslöst, utan en tanke på att vara kommersiella. Fast jag undrar om de som ansvarar för Hits for kids-skivan verkligen har lyssnat på texten till Fun fun fun! som går ”everyone drunk in the sun goes fun fun fun”. Belgare kanske inte är så bra på engelska.
**
Både Olle och Stefan** har sysslat med musik länge och har ut­över sina soloprojekt Dibaba (Olle) och Phatzoo (Stefan) gjort allt från att skriva trippelplatinasäljande låtar till japanska popband till att spela i industrirockband. Dada Life möts på halva ­vägen mellan det skruvade Dibaba­-soundet och det mer kommersiella, pumpande Phatzoo.

–Det roliga med Dada Life är att det inte går att placera in i något­ fack, det är för röjigt för att vara smalt och svårt men för knasigt för att vara utslätad radiohouse, säger Olle. Vår filosofi från början har varit att skita i allt och bara göra jävligt ösiga låtar. Och det är nog därför alla från DJ Tiesto till Boy 8-bit gillar det.

–Det tänks för mycket, säger Stefan. Vi är mer pang på röd­betan. Ena dagen kan vi göra en låt åt Crookers-hållet (hajpad, stollig dataspelshouse-duo som ska remixa Dada Lifes nästa släpp), nästa dag kanske vi vill göra en cheesy trancelåt eller en hiphoplåt. Målet är att alla ska tycka efter­ varje släpp ”det var bra men inte vad vi förväntade oss”. Det är nog därför vi släpper på så många olika etiketter, vårt sound är inte tillräckligt enhetligt för att få plats på en label.

Redan i och med förstasläppet Big Time började dj-bokningarna rassla in för Dada Life. Stefan och Olle har turnerat flitigt i Europa de två senaste åren och sommarens turnéschema är redan späckat. Förutom att göra egna versioner av andras låtar, vilket är ett måste i dagens bloggvärld där ”alla laddar ner exakt samma låtar från Discobelle” har de även börjat spela live:

–När folk började boka oss som liveakt började vi diskutera hur vi skulle lägga upp det för att det inte skulle bli som den klassiska bilden av en technoartist, som ser ut som han står och läser sina mejl, säger Stefan. Så nu kör vi ­videoprojektioner med stekta ägg och kastar bananer på publiken. Jag och Olle är som två Duracell-kaniner när vi spelar så det känns mer naturligt för oss än att bara stå och pilla på några knappar.

I höst är planen att släppa en fullängdare med kortare 3,30-minuterslåtar, som sedan kommer att släppas som tolvor med diverse remixer. Enligt Olle kommer det att ”vara poppigt på samma sätt som Daft Punk är poppigt”:

–Man kan väl säga att vi har en fot i det franska electrolägret och en fot i en genre som vi själva inte har något namn på, men som representeras av Crookers och hans gelikar – typ någon sorts oldschool-hiphop-färgad blogghouse med feta basar och uppklippta samplingar. Det är röjigt, inte finkänsligt nånstans, och det är dansmusik. Poppiga människor kommer nog också att gilla det, men det är inget medvetet frieri. Vi gör bara precis vad vi vill utan att tänka på någon speciell målgrupp.

Annons
Annons
X

Olle Cornéer och Stefan Engblom är laptopmusiker i dansmusikakten Dada Life.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X