Populistiska manifestet. För knegare, arbetslösa, tandlösa och 90 procent av alla andraDuon: "Rätt" populism ger eld i baken på demokratin

T.v. Göran Greider och Åsa Linderborg. T.h. Maria-Terese Tess Asplund protesterar mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration som tågade genom Borlänge på första maj 2016.
T.v. Göran Greider och Åsa Linderborg. T.h. Maria-Terese Tess Asplund protesterar mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration som tågade genom Borlänge på första maj 2016. Foto: Sofia Runarsdotter, Ulf Palm/TT

Enligt Linderborg/Greider bör högerpopulismen bekämpas med vänsterpopulism. Torbjörn Elensky bråkar med en idérik, generös, ojämn och spretig bok – som borde användas vid studiecirklar och i diskussionsgrupper.

Under strecket
Publicerad
Göran Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten och har sedan poesidebuten 1981 givit ut ett trettiotal böcker i olika genrer. Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet och historiker. Hennes självbiografiska bok ”Mig äger ingen”  (2007) nominerades till Augustpriset.

Göran Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten och har sedan poesidebuten 1981 givit ut ett trettiotal böcker i olika genrer. Åsa Linderborg är kulturchef på Aftonbladet och historiker. Hennes självbiografiska bok ”Mig äger ingen” (2007) nominerades till Augustpriset.

Foto: Sofia Runarsdotter
Annons

Den 4 mars i år publicerades uppropet #vimåsteprata på SvD debatt, där en samling framstående politiker och andra deklarerade sin oro för demokratins framtid. Den 8 mars fick de ett kritiskt svar, av förläggaren Patrik Stigsson. Detta blev aldrig bemött. #Vimåsteprata innebär uppenbarligen inte att #vimåstesamtala utan snarare #nimåstelyssnapåoss. Medan jag läser Åsa Linderborgs och Göran Greiders bok om populismen, och hur den kan hota, utmana eller kanske rentav vitalisera demokratin, kan jag inte låta bli att tänka på detta upprop, och hur dess undertecknare fortfarande verkligen inte tycks ha förstått någonting.

Bokens titel är en blinkning till Marx och Engels Kommunistiska manifestet, men medan det är ett tjugotal sidor långt, och tydligt sammanfattar en ideologi, är detta drygt 300 sidor: mångordiga, ofta motsägelsefulla och med klart mindre sprängkraft. Texten är uppdelad i 151 numrerade avsnitt, som vart och ett presenterar en tes och sedan utvecklar den. Dessutom har boken både för- och efterord. Yvigt, men samtidigt en stil som passar vår tid bättre. Som bjuder in till reflektion, protester, medhåll och ja, kort sagt allt det som måste få ingå i ett demokratiskt samtal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons