Annons
Recension

PåklädarenDundrande applåder för Påklädaren

Johan Rabaeus är lysande som Påklädaren och Sven  Wollter gör Sir John som ern grandios, ömklig och patetisk figur. Paret fick dundrade applåder på premiären.
Johan Rabaeus är lysande som Påklädaren och Sven Wollter gör Sir John som ern grandios, ömklig och patetisk figur. Paret fick dundrade applåder på premiären.
Under strecket
Publicerad

Så fick den då äntligen premiär, Påklädaren av Ronald Harwood. Keve Hjelm insjuknade inför uppförandet på Dramaten 2001 och för några veckor sedan lades Sven Wollter in för akut operation strax före premiären på Stadsteatern. Men Wollter reste sig och formligen värkte fram rollen som den döende Sir John i dennes sista gestaltning av Kung Lear.
Det var som om premiärkvällens dundrande applåder fångade upp denna ironi: att paradrollen nu hade överlevt sitt uppdiktade öde och därmed förverkligade dramat om den klassiska teatern som vår tids dödsritual.

Men applåderna riktades också mot ett märklig sceniskt verk, där Rickard Günthers regi ställer skådespelarna inför den extrema utmaningen att själva utarbeta föreställningens komposition och utgjuta dess impulser. Scenrummet dras liksom samman kring aktörerna och deras prestationer blir nästan idrottsliga, som i en boxningsring där regler när som helst upphävs av avgörande aktioner. Det är sällan teater lyckas med detta, men här blir det spännande att se vad som händer!

Annons
Annons
Annons