Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Ola Billger: Dumskallar drar i gång EM-debatt

(uppdaterad)

Sveriges allra bästa fotbollslandslag har börjat sin jakt på EM-guld på hemmaplan. När jag skriver det här har jag ingen aning om hur premiärmatchen mot Danmark slutade, men jag är alldeles säker på en sak: Jag kommer inte att missa en minut av Sveriges matcher i det här mästerskapet.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att Pia Sundhage och Lotta Schelin och de andra lyckas slå sig fram till EM-finalen i Solna, en mästerskapsvinst på hemmaplan skulle göra att de jagar Bragdguldet tillsammans med femmilskungen Johan Olsson och hockeyherrarna och förmodligen också Abeba Aregawi efter hennes VM-guld på 1500 meter i Moskva senare i sommar.

Alldeles nära dig (och i värsta fall är det du själv) kommer en man att sitta och stöna över kvaliteten.

Annons
X

Oavsett var Bragdguldet till sist hamnar kan det bli ännu en magisk fotbollssommar, ungefär som när laget tog VM-brons i Tyskland 2011. Jag är tyvärr också alldeles säker på en sak till: Ute i tv-sofforna kommer det att vara Europamästerskap för grottmänniskor de närmaste veckorna.

Det spelar ingen roll att det sålts över 100 000 biljetter, det spelar ingen roll att Sveriges matcher är så gott som slutsålda, det spelar ingen roll att Pia Sundhage, Lotta Schelin och de andra kommer att dominera primetime-tv de närmaste veckorna.

För någonstans, alldeles nära dig (och i värsta fall är det du själv) kommer en man att sitta och stöna över kvaliteten och jämföra damlandslaget med det rätt erbarmliga herrlandslag som just nu håller på att dansa sig bort från VM i Brasilien.

Det kommer att kvidas och sväras bland alla dem som bara tittar på damlandslaget för att få en chans att jämföra dem med herrfotboll. Och någonstans efter de första ölen kommer någon av alla dumskallarna att börja twittra eller blogga och sedan är debatten igång: Hur bra är damerna jämfört med herrarna, då?

Det är
en spånig diskussion, men den lär komma, säkert som amen i kyrkan. Vi ska ställa höga krav på det här landslaget, högre än på herrarna av det enkla skälet att Pia Sundhages gäng har en realistisk chans att vinna ett mästerskap till skillnad från Erik Hamréns grabbar. Och dåligt spel ska alltid kritiseras.

Men det är bara de allra dummaste som sitter och jämför dam- och herrfotboll.

Det där gör vi inte i någon annan sport över huvud taget. Ingen sitter och tycker att Charlotte Kalla är sämre än Marcus Hellner. Ingen tycker att damerna ska sluta tävla på 100 meter bara för att Usain Bolt springer över en sekund snabbare.

Ingen vettig människa jämför magiske Andy Murray med Serena Williams i tennis. Det är tyvärr bara i den roligaste, finaste och största sporten av alla som det där kritiserandet och jämförandet fortfarande finns kvar.

Det skulle vara skönt om EM-sommaren 2013 också kunde innebära ett slut för det. Då skulle vi ha kommit någonvart – oavsett hur det går för landslaget.

Läs mer om fotbolls-EM

SJÄLVMÅL ”Dam-EM – menar de brädspel?” svd.se EM-FAKTA Resultat, lag, siffror, statistik svd.se BETYG Så bra är den svenska EM-truppen svd.se Fakta och tabeller för alla EM-lagen svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X