Annons

”Dumpa konsultjättarna – återta digitala kontrollen”

Foto: Tomas Oneborg

Dagens digitala stöd i vården är skakiga, konsultberoende och upphandlas utan hänsyn till vårdens komplexa processer. Det är dags att sjukvården leder sin egen digitalisering, skriver Lars L Gustafsson, läkare och professor.

Under strecket
Publicerad

I Region Stockholm avbröts nyligen upphandlingen av journalsystem för 2,2 miljarder kronor för andra gången. Läkaren Fredrik Öberg beskriver i SvD den 20 december en miljardcirkus kantad av minimalt medicinskt inflytande, sekretess och tystnadskultur och föreslår andrum för att avgöra vilka funktioner, som bör upphandlas. Direktörerna Ohrling och Schildt genmäler att sjukvården behöver ett nytt journalsystem och spår att en extern leverantör kan uppfylla kraven vid ett tredje upphandlingsförsök.

Jätteinköp av journalsystem pågår. Regionerna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne och Sussagruppen (initialt fyra regioner) köper journaler för 8–10 miljarder kronor. Region Skåne och Västra Götaland har separata avtal med det amerikanska företaget Cerner på en respektive 2,2 miljarder kronor. Installationerna är försenade eftersom de är framtagna för sjukvård i USA och inte följer hälso- och sjukvårdslagen. Stockholms budget är på 2,2 miljarder kronor. Sussagruppen slöt avtal med svenska Cambio på 2,7 miljarder kronor. Vid upphandling tillkommer kostnader för införande (mångdubbelt inköpen) och förvaltning/drift (årligen cirka 25 procent av upphandlat belopp).

Annons
Annons
Annons