Duchamps urinoar i hetluften

Vad är det sanna värdet på en pissoar? Är den mer värd om någon gått loss på den med en hammare och krafsat ner ordet ”Dada”? De frågorna ger nu franska domstolar huvudvärk.

Under strecket
Publicerad
Den franska konstnären och happening-experten Pierre Pinoncelli, 77 år, bar en ögonbindel inför att rättegången mot honom skulle starta i  januari förra året. Texten ” Nice” på ögonbindeln syftar på staden i södra Frankrike.

Den franska konstnären och happening-experten Pierre Pinoncelli, 77 år, bar en ögonbindel inför att rättegången mot honom skulle starta i januari förra året. Texten ” Nice” på ögonbindeln syftar på staden i södra Frankrike.

Annons

I november 2005 invigdes en stor utställning om dadaismen på Cent­re Pompidou i Paris. Den 4 januari ifjol stormade en man in på utställningen försedd med en hammare. Med den gick han till attack mot Marcel Duchamps berömda verk Fontän, en urinoar som han köpt 1917, vänt i 90 graders vinkel, signerat med ”R.Mutt” och klassificerat som konstverk.

Fontän har sedan betecknats som ett av tidernas mest omdiskuterade och inflytelserika konstverk. Men nu tyckte konstnären och happening-experten Pierre Pinoncelli att den tappat sitt provokativa innehåll och att det var dags att ge lite mera krut och ­rebellisk anda åt Duchamps verk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons