Annons
Analys

Martin Jönsson:Dubbla pris för krigets öden

BOKVINNARE Nej, det blev inga zlataner på Augustgalan. Istället slog förhandstipsen in till stor del, i en gala där språket, modet, lekfullheten och de starka berättelserna vägde tyngst. Och där bandet mellan fakta och skönlitteraturen flätades samman kring öden under och efter Andra världskriget.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCANPIX Bild 1 av 3

Göran Rosenberg, vinnare av det skönlitterära priset för ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” vid Augustgalan på måndagen.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 3

Ingrid Carlberg vann årets svenska fackbok med ”Det står ett rum här och väntar på dig...” vid Augustgalan på måndagen.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 3

I vanlig ordning var det många som tyckte till om årets Augustpris innan de ens delats ut. Den mest insiktsfulla kommentaren stod en viss Zlatan Ibrahimović för, i en intervju med Aftonbladet i söndags. Där sade han så här om nomineringen till Årets fackbok: ”Det var det här jag ville när jag skrev boken. Inte att det skulle sälja, för att det säljer vet man, utan det var viktigt att det skulle bli bra. Och det här visar att min story betyder väldigt mycket”

För stora delar av den svenska bokbranschen är Augustpriset i första hand en försäljningsskjuts, som kickstartar igång julhandeln. Men Zlatan ser priset för vad det ska vara: ett kvalitetsbevis

Annons
Annons
Annons