Annons

Anders Melldén:Dubbelt dumt med ekovin i tung flaska

Under strecket
Publicerad

75 centiliter vin väger ungefär 750 gram. En tom vinflaska kan däremot väga från 400 och uppåt. När jag är på Systembolagets månatliga pressprovning funderar jag på varför. Drygt 100 flaskor lyfter jag för att hälla upp för provsmakning och skillnaden är stor mellan flaskornas vikt. Mest slås jag av att många av vinvärldens naturivrare häller sina ekologiska droppar i tunga pavor.

Jag går hem och jämför några flaskor ur min egen källare. Portugisen Periquita klarar precis 420 gram. Viña Tondonias lagringsvin har en flaska som väger 523 gram och lika lagringsdugliga bordeauxvinet Charmes de Kirwans flaska väger 599. Naturpionjären Lapierres flaska väger 657 gram och 100-kronorskaliforniern Buena Vistas tompava väger 683. En flaska från härliga ekoproducenten Foradori väger tyvärr hela 789 gram, slagen av lyxiga Romanée Conti vars tomma La Tâche väger 910. Tyngst i detta lilla test är chilenska Altaïr vars tomflaska väger hela 1225 gram!

Vad skulle det då finnas för anledning till att använda tjockare, och alltså tyngre, glas i flaskan? Ja, förr kunde kvaliteten variera, och ett tjockare glas gjorde att flaskan höll längre. Idag är glaskvaliteten så bra att för stilla vin spelar tjockleken ingen roll. För mousserande vin krävs fortfarande tjockare glas, men till och med i Champagne jobbar producenterna med att få ner flaskvikten.

Annons
Annons

Flaskans uppgift är att hålla vinet borta från luft och möjligen solljus, och glas är lufttätt oavsett tjocklek – snarare är det förslutningen som kommer att avgöra hur länge du kan lagra ett vin. Glas skyddar inte vinet jättebra mot solljus, hur tjockt det än är. Brunt glas är något bättre än grönt, ändå väljer de flesta producenter gröna flaskor, så där finns ingen logik.

Glasets tyngd och tjocklek handlar alltså enbart om design och känsla.

Systembolaget har undersökt klimatpåverkan om alla viner de köper in skulle buteljeras i lättviktsflaska, som väger upp till 420 gram. Enligt dem minskar då koldioxidutsläppen med 6 600 ton per år. Sex gånger mer skulle utsläppen minska om allt vin istället såldes i PET, men PET är inte lika lufttätt som glas och lämpar sig därför inte för lagringsviner.

Glasets tyngd och tjocklek handlar alltså enbart om design och känsla. När jag frågat producenter bakom riktigt tunga flaskor hävdar de att marknaden vill ha dem eftersom de ses som bevis på ett kraftfullt och lagringsdugligt inre. För mig är känslan ofta tvärtom. Liksom, varför inte lägga pengarna på vinet istället för på paketeringen? Och viktigast av allt – en skrupelfri producent som med hjälp av flaskan vill ge sken att ett billigt vin är exklusivt har jag inga förhoppningar om, men när det gäller ekovinet hoppas jag på förändring. Där blir dumheten dubbel eftersom flaskan sänder ut signaler motsatta till vinet i övrigt.

Jag kommer fortsätta köpa mina favoritviner, men också fortsätta ifrågasätta onödigt tunga vinflaskor. För om en vinmakare tänker ekologiskt och naturligt i varje steg, hur kommer det sig då att de tankarna glöms bort när det är dags för buteljering?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons