Annons

”Dubbelmoral att utvisa offer för hedersvåld”

Syster Karin på Alsike Kloster har arbetat med att hjälpa papperslösa i 34 års tid. ”Det är bönen som gör att man orkar. På kvällarna lägger jag av allt vid Jesu fötter och säger: ta hand om det här”, säger hon.
Syster Karin på Alsike Kloster har arbetat med att hjälpa papperslösa i 34 års tid. ”Det är bönen som gör att man orkar. På kvällarna lägger jag av allt vid Jesu fötter och säger: ta hand om det här”, säger hon. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kvinnor som utsatts för hedersvåld i sina hemländer borde få stanna i Sverige. Det säger syster Karin på Alsike kloster, som i snart 40 år har erbjudit ett hem åt papperslösa. Många av dem hon hjälper är offer för hedersförtryck eller våld i nära relationer.

Under strecket
Publicerad

Det röda trähuset agerar fristad åt ett antal papperslösa migranter – men också åt fem katter och en hund. ”En dag kom några av barnen kom springande och sade att det hade stannat en bil på gården och slängt ut någonting. Sedan hittade vi kattungarna”, säger syster Karin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 3

”Vi fördömer sådant här så starkt när det händer i vårt eget land. Samtidigt tvår vi våra händer och skickar tillbaka kvinnor till en väldig utsatthet”, säger syster Karin.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 3

Syster Karin tar papperslösas Floras hand i köket på Alsike kloster. Flora flydde till Sverige sedan hon blivit misshandlad av sin man i Kosovo.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 3

Flora sträcker ett litet vitt plastkort över köksbordet.

– Kolla här. Jag vill bara glömma.

Annons
Annons
Annons