Annons
X
Annons
X

Du varg, du varg, kom inte hit!

nder helgen då knappt 30 vargar sköts i Sverige haglade det kreativa oneliners på webbens sociala fora.

Någon påpekade spetsigt att det finns gott om ulvar i fårakläder på stan som förtjänar ett skott mer än vargarna. En annan undrade storögt varför just människan får bestämma hur många vargarna ska vara. En tredje hävdade att vargar skjuts för att de hotar kapitalistiska intressen. Naturligtvis bjöds även otaliga versioner på det troskyldiga temat ”ställa antalet fällda vargar mot antalet jägare”.

Jag vet ingenting om vargjakt och förstår för egen del inte alls hur man kan vilja gå ut i skogen och döda en varg. Men jag är vuxen och förstår att sifferexerciser om orättvisan i att låta tusentals jägare ”ge sig på” 27 vargar är trams. Visst, det manar effektivt fram inre bilder av 200 galningar som pepprar en varg till ett durkslag, men riktigt så tror jag inte att det gick till. Jakten var liksom inte ett fotbollsderby eller en gänguppgörelse. Mängden jägare ska nog snarare ställas mot mängden skog än antalet vargar.

Annons
X

Vargen är akut hotad och det kan tyckas både märkligt och fel att vi jagar den. Förklaringen är emellertid att jämte den illegala jakten är kraftig inavel det största hotet mot gamle Gråben.

Licensjakten ackompanjeras således av ett riksdagsbeslut om att Sveriges vargstam ska få genetisk förstärkning i form av 20 nya djur. Helst via naturlig invandring, annars genom ”import” österifrån.

Det är förstås fullt möjligt att jakten nyligen inte genomfördes optimalt. Kanske borde jägarna ha ett bättre sms-system. Kanske borde inte alla områden i landet jaga samtidigt. Kanske finns det bättre sätt att ha ihjäl 27 vargar. Jag kan inte döma om det och hänvisar därför till internets nejder för kortfattade tvärsäkerheter i frågan. Här påstår den ene att vargen käkar hundar och får i parti och minut, medan den andre hävdar att ingen varg gjort en fluga förnär sedan 1800-talets början. Betecknande för de olika åsikterna är – i svepande sammanfattning – att ju närmare vargen du lever desto mer benägen blir du att skjuta den.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt bråkar politikerna för fullt i Stockholms stadshus om skyskrapornas vara eller icke vara. Och när vi är klara med det grälet kanske vi tar ett varv om biltrafik eller bullernivåer.

  Ibland undrar jag om vi inte bara borde byta plats. Ni stadsbor som älskar vargar, hatar bilar och längtar efter tysta vidder, vad sägs om att bygga bo där önskemålen uppfylls – på landet? Och ni glesbygdsbor som kräver åtgärder för att slippa alltifrån myggor till vargar i närmiljön. Har ni övervägt tätorten?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X