Annons
X
Annons
X

Du kan tvingas betala tv-licens - på datorn

Nu när Sveriges Television står inför en lansering av fullständiga kanaler på nätet så kan alla landets datorer förvandlas till avgiftsbelagda tv-mottagare.

Som en direkt konsekvens av SVT:s satsningar på webb-tv så kan varje svensk dator ses som en tv-mottagare, och därmed ska licenspengar betalas. Det skriver Computer Sweden. Den nuvarande lagen räcker och inga nya politiska beslut krävs. Men om det nu blir så är oklart.

– Visst kan jag se det orimliga i att apparatur som inte är avsedd att användas för tv-tittande blir licenspliktig, säger Anna Pettersson, vd på Radiotjänst, till Computer Sweden.

SVT:s målsättning är klar: kanalerna ska ut på webben så fort som möjligt. Förhandlingar med det schweiziska företaget Zattoo, som redan webbsänder bland annat BBC och CNN, har förts och SVT väntar nu på klartecken.

Annons
X

Det innebär inga skillnader för hushåll som redan betalar tv-avgift. Men för personer som idag bara har en dator hemma kan det bli kostsamt, och framför allt för företag kan det röra sig om stora pengar. Enligt Computer Sweden skulle det för ett företag med 300 datorer kosta 60 000 kronor per år, och det spelar ingen roll om man tittar på webbtv eller inte.

Enligt Anna Pettersson på Radiotjänst förs nu en dialog med företagen hur man ska förhålla sig till webb-tv.

– I framtiden kommer datorn att betraktas som en tv när man kan se alla kanaler på den. När det sker beror på tv-bolagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  E24

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X